Tuesday, June 26, 2018

San of a Birch


San of a Birch (Vaat, Eesti) pdl 0,75 l. alc 5,9 %vol. Liigimääratlus: Nordic Sake Beer

Tootjainfo: "birch sap, rice, pilsner malts, sake yeast. this batch was then also conditioned with wild tallinn yeast"

Nonii. Et siis selline kirjeldus. Kuna teravili on mängus, siis on vist ikka õlu? Kuigi vett siin kasutatud pole, ainult kasemahla (ja vastavalt eesti seadustele on õlu see, mis kääritatakse teraviljast, veest ja humalatest). Linnaseid olla siia läinud vaid 10% "to have enzymes for mash" Humalaid olla sisse visatud vaid täpselt 1 pellet kogu keedu peale. Ja misasi on metsik tallinna pärm ... noh seda küsige juba pruulmeistritelt :)

Kopsakas pudel, tehniline sildike (tegu on pilootpruuliga, kodanikud soovivad sellega hiljem ka ametlikult välja tulla) Erkvalge vaht täidab pool klaasi, kuid kaob kiirel kohinal. Joogi värvus: hele-hele-hele-kollane. 

Aroom ... ooo see on põnev! Jah siin on selgelt tuntavat sake noot ... kuigi see mõjub hoopis teisiti kui need u 10 saket, mida vana Gambrinus on seni proovinud. Riisipudru nagu filtreerimata sakes. Aga miks pagan püüab nina kinni puidulõhna? Kasemahl ei saa ju seda anda? Hapukas õunane noodike kuulub kah sakede maailma, aga sellel siin on omamoodi saiane nüanss man.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukas-magusakas, meenutades miskipärast Merekivikese komme. Keskmaitse on kuiv, oi-oi kui kuiv, mõrkjas, hapukas, arooniamahla ja kooritud kaseoksa taoline ... huvitav, mis asjaoludel ma olen kooritud kaseoksa keelega proovinud?

Lõppmaitse. Iiiiiks ... see jook tõmbab keelest rohkem vett välja kui asemele annab! Saepurukuiv ja samas nii lõputult mahlane - jeerum, aju ja maitsetaju lähevad faasinihkesse! Järelmekis täidavad suu omas mahlas marineerunud metsõunad (kuigi neil tegelastel ju praktiliselt puudub mahl) ja kasevitstest korvis hoitud riisiküpsis. 

Eeeee ... see suur et ... segadus. Vana Gambrinuse peas valitseb suur segadus. Kombekohast kokkuvõtet siis kirjutada ei saa, sest jook ei allu õlleterminoloogiale. Pigem on tegu sakega kui millegi muuga ... kuigi niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kuiva saket pole ilmselt olemas. Kas see hügroskoopsus on tulenev sellest kurat teab mis tallinna urkast püütud metspärmist? Kuidas see pudel ise ennast tühjaks ei ime? Kas selliste jookide tegemise ja litsenseerimise tarvis oleks vaja asutada omaette mõistekoolkond ja ministeerium? Aga igatahes - JAH PALUN tehke see asi ametlikuks! EI kindlasti EI saa sellest masside lemmik, kuid vaimustunud vastuvõtt friikide tänulikus peres saab olema garanteeritud!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment