Sunday, March 15, 2020

Lost Soul


Lost Soul (Browanza, Poola) pdl 0,33 l. alc 10,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja 78 punkti. Untappd ütleb "Stout - Russian Imperial" ja 3,6 punkti.

Tootjainfo: "Russian Imperial Stout - version aged in Martinique rum barrel"

Pappkarpi pakitud ja vaadihoidustatud imp.stout - see lööb ootused ülesse. Rummivaadi hoidised on reeglina olnud ka ühed parimad, teine põhjus juba ette trummi põristada. Sildil - kapuutsis öökull. Tumepruun vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib päris kaua. Õlle värvus - täismust.

Aroom. Hmmm. Oi kuidas tahaks praegu seda rummi nuusutada. Ja õlle enda algversiooni. Tulemus on igatahes põnev ja kütkesta, vürtsika alatooniga magusakas, suhkrune, karamelline ja metalline. Vana vaskne suhkrutoos. Suhkur ja kohvi ... kusjuures mitte koos, vaid eraldi. Justkui seisaks kõrvuti kohviubade kotike ja suhkrutoos.

Esmamekk ... eee ... mismõttes ta nii kerge kehaga on? Mõrkjas-magus, kohvine ja suisa vesiselt mõjuv?

Keskmaitse võtab keha osas tuure vaikselt üles ja ühtlasi seletab ka kerget suutunnetust - see hapukas vaskne noot peabki seda tempu tajudega mängima. 

Lõppmaitse on magusakas, suhkrutolmune ja samas magusalt šokolaadine ning röstine.

Järelmekk - vaaaaata nüüüüd me alles räägime! Jaa-jaa, see on tõesti ikkagi imp.stout, mille kohalejõudmine võttis lihtsalt väga kaua aega. Raske, röstine, mõrkjas, samas sügavalt ümaralt magusakas ja elavalt hapukas, lisaks vürtsikas-soojalt mõjuvalt pehmel alkoholine.

Väga veider rüübe. Vaadihoidis, mida lihtsalt ei saa adekvaatselt seletada, ilma omamata võrdlust algse õllega ja konreetse rummita. Mänguline, mitmetahuline, üllatav ja lõpuks ikkagi rahuldustpakkuv. Aga siit palun-palun-palun kõigile vaadimänguritele - 1) proovige teada saada, mis vaadiga on tegu, kas-kus on seda vaadisisu kohapeal saada, et oleks vähemalt teoreetilinegi võimalus pühendunumatel maitsjatel teha võrdlus ja 2) andke samal ajal välja ka algversioon samast õllest. Uskuge, vana Gambrinuse taolisi põrundpäid on veel teisigi ning nemad oleks väga tänulikud, kui saaksid teha sellise ekskursi vaadihoidustet lõpptulemuse kujunemislukku!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment