Sunday, February 3, 2013

Cream Ale


Cream Ale (Mikkeller). pdl 0,33 l. alc 5,0%. liigimääratlus ... ongi cream ale. See tähendab, et tegu on nö segaõllega, kus kasutatakse nii laager- kui eiltüüpi õllede valmistamise võtteid. Antud juhul on kasutatud mõlema liigi pärmi, kuid seda "segaefekti" võib saavutada ka nt eilpärmiga ja külmalt kääritamisel või vastupidi laagerpärmiga ja soojalt tehes.

Tootjainfos seisab veel, et selle õlle valmistamisel on kasutatud ka maisi- ning kaerahelbeid. Pruulitud on õlu muuseas Belgias, De Proefbrouwerij pruulikojas. Ja tehtud on õlu koostöös Revelation Cat pruulikojaga, mis pesitseb Roomas. Sildil kujutatud relvad on meeldetuletus USA Kuivast Seadusest ... sest Cream Ale tüüpi õlled olid levinud enne seda - ja tolle veidra eksperimendi ajal tegeles õllepruulimisega peamiselt Itaalia maffia ... kui selle õlle lugu lühidalt rääkida ;)



Klaarvalge vaht täidab alul üle poole kannust. Õlle värv - õrnalt udune tumekuldne.

Aroom on meeldivalt humalane, amarillo-tüüpi humalate spetsiifiline teravavõitu lõhn krõbeleb ninas ja paneb süljenäärmed tööle. Esmamekk mõjub kergelt, magusakalt ja humalaselt korraga. Keskmaitse tundub kordades humalakibedam, columbus-humalate tuhm toon lööb teistest üle. Lõppmaitse on aga korraga hästi pehme, tõepoolest kreemjas, linnaseline ... ja samal ajal aromaatsetest humala-tsitrusetoonidest tulvil. Järelmaitse kaigub aga kui kaja kõrges koopas ... selline värske, peegeldades korraga kõiki eelmisi maitseid ja lisades sellele veel mõnusa üldise rahulolu fooni.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseeritud, tugeva maitsebuketiga omapärane rüübe. Piisavalt õrn et sobida nt krabiliha kõrvale, aga küllalt iseloomukas, et teda ka omaette nautida.

Muuseas, vaht püsib kannus jupp aega peale õlle ärajoomist. Tõeliselt kvaliteetse õlle tunnus!
---------
pilt siit

No comments:

Post a Comment