Tuesday, September 16, 2014

Odensholm

Odensholm (Põhjala / Lervig, Eesti / Norra) kraanist ja ainult PARIMATES kohtades! alc 9 %vol. Liigimääratlus: porter. Ratebeeri hinnangut pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Odensholm is the Scandinavian name for the Estonian island of Osmussaar, meaning ’Odin’s islet’. Legend has it that the great Viking god is buried on this small island off the northwestern coast of Estonia. Odensholm is a big porter, brewed with rye and chocolate rye malts, giving the beer a nice spicy kick and dark chocolate notes."

Tume-kreemikas vaht täidab kolmandiku klaasist, liikudes aeglaselt ja moodustades tihke kihi sünkmusta õlle kohal, millest kumab läbi vaid raske tumepunane loojang. Aroom on kreemjas ja tihke, piimašokolaadi ja röstitud sepiku taoline.

Esmamekk on tihkepoolne, kreemjas ja magus-mõrkjas. Keskmaitse muutub sametiselt külluslikuks, röstitud pähklite ja vanilje-kakaojäätise taoliseks.

Lõppmaitse täidlane kallistus teeb nautleja hinge soojaks ja paneb ka võhiku tunnustavalt noogutama - see jook on raske, kuid mitte kontimurdvalt; täidlane, kuid mitte põlvinõtkutavalt; rikkalik, kuid mitte ülepakutud! Sellise vaoshoitud suurejoonelisusega, kuid samas detailitäpselt maalisid barokiajastu suurmeistrid oma maastikupilte, kus vaataja tajub nii meresügavust kui näeb rannaküla kalurimamslite kleidivolte.

Järelmekk paitab keelt tumedate rosinate ja vähese rummiga tembitud jäätisekokteil. Mahlane ja täidlane - kuidas neid asju ühildada saab? Röstleivane ja pähkline, õilis ja malbe. Maestrol on järjekordne maal imetabaselt välja kukkunud - no aga kes oleks kahelnud!

Raskepoolse kehaga, keskmiselt tugevamalt karboniseerunud, kuid samas mõõdukalt õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga MEGATASANDI rüübe. Meistriteos, mis paneb hindaja tunnustavalt ümisema ja järgmist klaasikest nõutama. Toiduga ei oskakski nagu midagi peale hakata ... ehk külm arbuus suuvärskenduseks?

---------
pilt siit

No comments:

Post a Comment