Tuesday, July 17, 2018


Brenda & Brett (Karli, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Liigimääratlus: farmhouse ale

Tootjainfo: "Saison tüüpi kuiv õlu, millele on lisatud Brettanomyces pärmi, et anda maalähedasi maitseid. Kompleksne ja ajas muutuv!"

Väike lihtne pude, hallikriimuline sildike. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - õrnalt uduselt ja kuidagi visuaalselt õlijalt kollane. Aroom on pärmine ja õunane, meenutades käärimaminemise äärel olevat õunamahla.

Esmamekk on keskmisest tihkema kehaga ja mõrkjas-hapukas, mõnusalt vürtsika varjundiga. Keskmaitse muutub veelgi tihedamaks, lausa keelt ahistavaks, jõuliselt mõrkjaks, vürtsikas ja kaugel taga ka tsibakese magusakas ... kuid jõuline mõrkjus sõidab üle keele kolm korda edasi-tagasi nagu teerull suvisel teeremondil augutäidiseid tallates.

Lõppmaitse. Oijah, see on keeruline ja mitmekihiline. Magus täidlane puuviljasus - olemas, ehkki selle peale ladustunud mõrkjusekihtide all. Vürtsikas sädelus - väga-vägagi olemas, lausa torkides keeleselga justkui siilile oleks kasukas tagurpidi peale tõmmatud. Hapukas mahlasus - no ei saa sedagi jätta tähele panemata, ehkki see voolab mõrkjate ladestuste vahel nagu põhjavesi savilaamade keskel.

Järelmekk. BaBahh ... ja enamik mõrkjusest voolab laiali justkui rutakas tulvavesi peale tormist äikeseiili. Magus-vürtsikas saisonile omane päike tungib rajupilvede tagant välja ja kallab suuõõne rõõmsa sädelusega üle. Mõrkjas-hapukad lained kostavad veel kajana kurgupärast nagu silmapiiri taha kaduva kõue kumedad müdinad.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsika-mõrkjas-magusakas-vürtsika-mõrkjas-vürtsika-magusaka buketiga Übertasandi rüübe! Ei, farmhouse tavamõistes pole see mitte. Saison ehk pigem, kuid ka sel juhul pigem ülevõlline, kombetult mõrkja ja samas põnevalt köitva olekuga imperial-misiganes-stiili esindaja. Rohmakas ja siiski meeldiv.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment