Wednesday, November 14, 2018

Breakwater


Breakwater (Zagovor / De Molen / Pühaste, Venemaa / Hollandi / Eesti) Pühaste keldrist kaasa ostetud purk. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang 96 punkti. Untappd ütleb: "Porter - Imperial / Double" ja hinnang 4,21

Tootjainfo: "Imperial Rye Baltic Porter with vanilla
IBU 50"

Tumepruun vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - muutumatult must mutimuld. 

Aroom. Oi. Sapärgel. Sasinder. Lapsepõlv. Leivasupp ... või nagu oleks keegi leivasupist piparkooke ja meepräänikuid teinud! Vaniljene meepräänik ja pähklipurused liivataigne rõngasküpsised ja pehmed iiriskommid. Uimaivõi. 

Esmamekk. Raske. Magus-hapukas. Mõtlik ja melanhoolne. Jalutuskäik üle lapsepõlve. 

Keskmaitse. Raske. Metalne? Vaskne. Vasest kohviveski, milles jahvatatakse piimašokolaadi. Kreemine ja pumatine.

Lõppmaitse. Mõrumandel ja šokolaad. Vana vagun, mille nägemine käivitab kutsungi. Tadahh-tadahh-tadahh. Nina vastu hägust vaguniakent, selle taga muldmustas öös möödasähvivad tuled, üksikud autod tõkkepuude taga, ülestõstetud kraedega heledates tolmumantlites suitsetavad mehed nende kõrval. 

Järelmekk. Vagunisaatja toob teed. Metallist klaasihoidikud. Must tee, sidruniviil.  Ebamõistlikus koguses suhkrut. Ja pikk vestlus eimillestki. Kõrvalkupeest kostab kitarrihäält. Tadahh-tadahh-tadahh, taovad vagunirattad lõputut rütmi.

Väga raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga MEGATASANDI rüübe! Aroom mõjub kui lapsepõlve kontsentraat, mida peaks müüma omaette tootena, leevendamaks nukrusehetki. Nostalgiast nõretav jook. Kellele meenutab see mida, minule magus-mõrudaid ja nii meeldesööbivaid rongiretki.
--------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment