Saturday, June 10, 2017

Väike tuhamägi


Väike tuhamägi (Purtse, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Meie mäed pole pudrust, vaid tuhast. Aga magusad on nad siiski, sest nad on üleni meie. Nende otsa ei roni pühapäevaalpinistid, vaid lumelaudurid ja mudased roomikud. See, mis teiste silmis jäätmeprügila, on meie jaoks kullaauk. Ja kui keegi arvab, et siin pole ilus, siis meie ütleme: "Tuhka kah.""

Vahvalt omanäoline pudel, sildil külili kaevur. Kreemikas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt tume punakas-pruun. 

Aroom on magusakas-mõrkjas, kohvi, piimašokolaadi ja röstitud terasepiku nootiega.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas, ploomikompoti taoline. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, kuivatatud ploomide põhitooniga, huvitava ingverise vürtsika sädelusega ja soe nagu suvine päikeseloojang, mis laseb mõnusalt rannapargis jalutada, ilma et selg higiseks läheks. Lõppmaitse on vürtsikas-magusakas, hapuka kirsise kõrvalkäiguga, šokolaadise kesta ja pähkliküpsise krõpsuva desserdinoodiga. Järelmekk kandub hapukasse ploomi-šokolaadi marmelaadi, õõtsudes vaikselt omaette tangorütmis, mida kuulevad ainult õõtsuja enda kõrvad, silmad suunatud ainult tema näha loojangukumasse. 

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe! Tegu on siiski pigem imperial porteri kui lihtsalt porteriga, kuid maitseväli on tihedalt täis sädemeid ja särtsakust! Vana Gambrinus soovitab seda juua ilma ühegi näksimiseta, nt põhiroa ja magustoidu vahele
------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment