Wednesday, August 28, 2013

B.O.R.I.S. The Crusher

B.O.R.I.S. The Crusher (Hoppin’ Frog Brewery). pdl 0,66 l. alc 9,4 % Liigimääratlus:  Kaera-imperial stout. 100 ratebeeris ja 95 beeradvocate järgi!!! Sellest paremat hindetaset leiab väga harva.

Tootjainfo: "BORIS stands for Bodacious Oatmeal Russian Imperial Stout and it will crush you like no other stout! Named for its intensely deep roasted and full bodied flavor and extreme weight of barley used to make it,BORIS The Crusher will crush your taste buds under its intense flavor and full body."

Suurt pudelit kaunistab selle tootja tunnuskonn ja kaelaetikett, mis teatab, et tegu on 2008 ja 2011 a võitjaga imperiaalsete stoutide hulgas.

Väljavalamise hetk on juba aukartust äratav. raskelt mulksuv tume vedelik täidab pool klaasi ning selle peale kerkib aegamisi teise klaasipoole jagu tumepruuni tihedat vahtu nagu koolnu lahtisest kirstust kummitustemajas.

Värvi osas haarab vaatlejat tumm nõutus. See klaas on kui monoliitne musta värvi etalon - ühegi nurga alt ei pääse siit läbi mitte valguspoegagi. Aroom paneb seljatoele naalduma ja uuesti nuusutama ... ja uuesti. Raske patune õndsus poeb nuuskija ninasõõrmeist sisse nagu hoor mungakambrisse. Oi taevas, selle eest vist andeks enam ei anta - siin leidub kloostri keldri täis röstlinnaseid ja küpsetatud kaerakoogikesi, missaveini ja kallist mürri.

Esmamekk on ülimalt tihe ja raskelt kleepjas-magus, kuid seda magusust panevad särama vürtsisädemed nagu läikima nühitud palvehelmed patuse munga käes. Kesmaitse sunnib ohkama ja mõtteid selitama ... mille eest mind sellesinase patuse õndsuse sisse saadeti? Koormavalt külluslik ja riivatult nauditav, kohvine ja šokolaadine, õrnalt suitsune ja meelalt tihke on see.

Lõppmaitse paljastab aga senise raskepärase mungakapuutsi alt hoopis rõõmujanuse noore mehe näo, kes mõnuga päikese käes sädelevaid kuldseid datleid mugib, konjakiga šokolaadikomme suhu pillub ja kleepjat armulauaveini peale rüüpab.

Järelmekk keerab end peale sellist ohtrat pidusööki kerra, andudes frivoolsetele meenutustele kloostrieelsetest päevadest. Meelel ja keelel tantsivad vürtsikad rosinapiigad ja viskavad hundiratast parimad ploomipoisid, kääksub purjakil rändmoosekandi lõõtsmoonik ja vanad mehed räägivad eikellelegi muistseid lugusid. Head ööd!

Ülivõimsalt raske kehaga, tihkelt õlijaskreemja paletiga, magus-mõrkja-vürtsika buketiga ÜBERRÜÜBE! Oivaline digestiiv, dessertõlu selle sõna raskepärases tähenduses.
-----------
pilt siit

1 comment:

  1. Need arvustused võiks raamatuna välja anda. Luulekoguna.

    ReplyDelete