Friday, August 9, 2013

Paradox Isle of Arran

Paradox Isle of Arran (batch 060) (BrewDog). pdl 0,33 l. alc 15,0 % Liigmääratlus: imperial stout. 99 punkti ratebeerist ja 86 beeradvocate järgi!

Tootjakirjeldus: "Paradox Isle of Arran = Stout Aged in Isle of Arran Whisky Barrels - This Imperial stout has been matured in specially selected Islay Malt Whisky Casks. The aging process infuses into the beer all the threatening smoke, the encapsulating peat, the Atlantic essence and raw power of Scotland’s most distinctive Whiskies."

BrewDog seeria tüüpkujundus, seekord kuldne mustal. Tumepruun sõrmepaksune vahukiht on tihe ja püsiv. Õlle värvus - koobaspime. Aroom ... enne selle kirjeldamist tuleb võileib ära süüa ja siis uuesti kirjeldama hakata. Ühe sõnaga võiks seda kirjeldada kui "linnaseliköör", kuid see ei annaks kaugeltki edasi kõiki neid sädemeid ja virmalisi, mis ninasõõrmeis tantsu löövad. See on kui dekadentsi kvintessents, kui te nüüd mõistate, millest ma räägin :) Küllus kuubis, noh. Kardemoni ja nelgiga pikitud ning rummiglasruuriga kringel, mille kõrval lebavad kohvlikööris leotatud kuivatatud ploomid ning väike napake aniisiga vürtsitatud meega.

Esmamekk on tihe ja liköörina magus-kribelev, keeleotsa näksiv. Keskmaitse tundub meepräänikuna, mis surfab kohvilikööri lainetel, käes klaasike rummi. Järelmaitse lösutab aga su keelel kui armasustest purjus padišahh, ümbritsetuna 30 huurast, kes kõik talle vaheldumisi vürtsikaid mandleid, tumedaid viinamarju ning heledaid datleid pakuvad. Järelmaitse kirjeldamiseks tuleb jälle hetk pausi pidada ning klaasike külma vett alla juua. Augustikuisel ööl ritsikate sidina saatel kipuvad mõtted mujale minema, kas teate ... kohe päris ära minema, kui selline rüübe käes on! See on kui kokkuvõte kõigist meelastest ja ikka veel seaduslikest naudingutest, mida oskate kokku unistada ... magus, purjus, vürtsikas, eksootiline, roidunud ekstaasi tekitav.

Masuudist vaid veidi kergema kehaga, liköörkleepja paletiga, magus-vürtsikas-hapuka kehaga überjook, iseseisev dessertõlu, mille nautimiseks soovitan varuda tunnike aega ja külma vee klaas. Rahu ja õndsus ronivad üle Gambrinuse, kas teate!
-------------
pilt siit

3 comments:

  1. Kinnitan jutu õigsust. Degusteerija mõmises pikalt Gambrinuse nurgas nagu oleks tal mõte puhta ära läinud. Ja nüüd siis SELLINE üllitis! Peab üks hea ktaam olema...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tegelikult on see veel parem, sest Gambrinuse sulg on väeti ja sõna tönts :)

      Delete
  2. Oui-oui!
    (pärast ise järgi proovimist)

    ReplyDelete