Sunday, October 20, 2013

Tasuja

Tasuja (Viru Õlu). pdl 0,5 l. alc 7 %vol. Liigimääratlus: imperial pilsner / bock.

Tootjainfo: "Tasuja on õige Eesti õlu, mis pruulitud kangetele meestele. Just nemad oskavad hinnata kättevõideldud vabadust, nad teavad, et elus ei tule miski lihtsalt ja head asjad ei sünni tühjast. Nii ka Tasuja. Kange hele õlu, mis on valmistatud Eesti väärt õlletraditsioone järgides."

Lihtne pudel, mida kaunistab ausalt öeldes päris vahva kujunduse ja kaasaegse teostusega silt. Sümbol-elemendiks olev mõõk viib mõtte Kalevipoja radadele ... eriti sellesse ossa, kus mõek omanikul jalad niitis, näis kas selle rüüpe mõju on sama :) Toojale soovituseks - kui korgile ka veel sutsu panustada, oleks välispilt igati stiilne!

Valge vaht täidab poole klaasist ja on keskmiselt püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom ... ohhjahh ... see on nüüd paras pettumus. Isegi põhjaliku nuuskimise järel ei tuvasta siit muud kui selle pruulikoja risti ja viletsust ehk raskepoolset vett ja vähest kummilõhna - nii tuttavat kõigi nende toodete puhul.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse - suhkrune ja kummine, veidi vürtsikas ja teravapoolselt metalne. Lõppmekk hakkab juba paremaks muutuma, siit viskab kergelt odraveinilikke noote, mis suudavad vee tugeva maitse ületada ja muuta kogu joogi soojemaks. Järelmaitse meenutab veidi kõrvetatud suhkrut ja tikriveini.

Keskmise kehaga, keskmiselt karboniseeritud paletiga, hapukas-magusa buketiga tugevapoolne rüübe, mida tuleks manustada koos tugevalt vürtsitatud roaga - nt isegi selline maitsetapja nagu kange vene sinepiga juust oleks täiesti kohane.
------------
pilt siit

3 comments:

  1. Tere!

    Mis on "kummilõhn" ja mida tähendab "kummine"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummm ... see on sama hea küsimus, kui et mis on banaanilõhn ja banaanine. minu jaoks see lõhn ja maitse antud joogis meenutas kummit, sellist tehnilist kummi, noh nagu jalgratta rehvi sisekumm :)

      Delete
  2. No ma üritan aru saada, kus ta tehniliselt asuda võiks ketta peal, et aru saada miks ja mida tehtud on selle õllega.

    ReplyDelete