Friday, May 23, 2014

Hiiu suveõlu

Hiiu suveõlu (Hiiu Käsitööõlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Liigimääratlus: amber eil.

Tootjainfo: "Hiiu suveõlu on Belgia heleda ale`i (Belgian Blond Ale) tüüpi. Tegu on kerge suvise õllega, kus vürtsikas humalamaitse on tasakaalustatud pilsnerilinnase magususega. Õlle kuldne värvus ning suhkrune mekk on saavutatud kristalliseeritud ja erilinnaste abil. Õlu on kääritatud Belgia vedelpärmiga, mis lisab õllesse vürtsikaid noote, mesiseid toone ning suviselt värsket aroomi. Suvisele õllele iseloomulikult on Hiiu suveõlu janu kustutavalt kuivem ja kergem, kangus kõigest 4,7%. Süsihappegaas on õllesse kääritatud pudelis."

Väike lihtne pudel, rõhutatult lihtne sildikujundus. Valge suuremulline vaht täidab pool klaasi, olles püsimatu. Õlle värvus - uduselt punakas merevaik. Aroomis matab alguses kõik süsihappegaas, kuid selle taandudes tuleb esile soe leivane ja rosinane magusakas aroom, meenutades pikemal nuuskimisel tärklisega paksendatud kodust rabarberikisselli.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja õrnalt magusakas. Keskmaitses tuleb esile seesama leivane toon (kas mängus on rukist?) ja rabarberjas hapukus. Lõppmekk on karameljalt linnaseline ja magus-mõrkjalt virsikuline. Järelmekk viskab sisse kergelt köömnelikku ja kadakast mõrkjas-haput vürtsikust, pannes keele õrnalt surisema.

Kergepoolse kehaga, tugevalt karboniseeritud paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga omamoodi mõnus rüübe, kodune ja atsakas. Sobilik pakkuda koos värskelt suitsutatud kalaga ja koduse rukkileivaga.
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment