Friday, May 23, 2014

Hiiu vaskne


Hiiu vaskne (Hiiu Käsitööõlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,1 %vol. Liigimääratlus: punane eil.

Tootjainfo: "Hiiu vaskne õlu on Flandria punase (Flanders Red Ale) õlle tüüpi. Tegu on punakama, vaskset tooni õllega, mille tumedam värvus on saavutatud biskviidise baaslinnase kõrval täidlasemate, sh röstitud erilinnaste abil. Õlle tummisemat linnaselisust on kergelt tasakaalustatud humalatega. Õlu on kääritatud Belgia vedelpärmiga, mis lisab hapukamaid noote. Suvisele õllele iseloomulikult on Hiiu vaskne siiski kuivemapoolsem õlu, millel kangust 6,1%. Süsihappegaas on õllesse kääritatud pudelis."

Väike lihtne pudel, rõhutatult lihtne sildikujundus. Kreemikas vaht täidab 2/3 klaasist, vajudes mõne minutiga kirmeks, jättes väheldasi jälgi klaasiseintele. Õlle värvus - uduselt punakaspruun. Esmase süsihappegaasipilve lahtudes tunned kuivatatud kirsside magus-hapukat aroomi ning tärkliselise rosinakisselli tummist tihkust. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja õrnalt magus-hapukas. Keskmaitse on tihkelt karameljas ja biskviitjas, kirsilikult hapukasmõrkjas. Lõppmaitse annab koduveinist ja kuivatatud tumedate rosinate magus-hapukat lisa. Järelmaitse meenutab taas tihket rosinakisselli, millesse on seekod lisandunud veidi nelgi ja kardemoni vürtsikust.

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapuka-mõrkja-magusakas-vürtsika buketiga jõuline rüübe, mille kõrvale võiks vabalt pakkuda midagi veidrat, nt rabarberikooki.
---------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment