Saturday, October 26, 2013

God Jul

God Jul (Nøgne Ø, Norra). pdl 0,5 l. alc 8,5 %vol. liigimääratlus: topelt-IPA. 99 punkti ratebeeris ja 91 beeradvocate järgi!!!

Tootjainfo: "A dark ale brewed specially for the Christmas season, with a rich, complex taste of caramel. This is a strong, dark and rather sweet Christmas Beer – just the way we think a Christmas beer should be.
Ingredients:Lager, Munich, caramel, black, and chocolate malt; Chinook, Columbus, and Centennial hops; English ale yeast, and our local Grimstad water 30 IBU"

Suurt lihtsat pudelit ehib sama lihtne sildike, millel suurt O'd ehivad vaid lumehelbed. Kakaopruun vaht täidab 4/5 klaasist ja see on üle keskmise püsiv, ehkki muutub suuremulliseks. Õlle värvus - tume mahagon-punane. Aroomis on tajuda terve muinasjuturaamatu-täis tegelasi alates küpsest kirsist, mis flirdib viigimarjaga, kohvist käevangus piimašokolaadiga, martsipanist ka kergest suitsulõhnast.

Esmamekk on keskmisest sutsu raskem ja sulnilt kompotine ... sihuke segukompott kirssidest, ploomidest ja virsikutest, mida on mõnus aastavahetuse booli tegemiseks kasutada. Keskmaitse toob selle puuviljakülluse kõrvale juba ka veidi õllesema noodi ehk täidlase kõrvetatud linnaste kringlimaitse ja selle kringli pinnal veidi kõrbenud tumedate rosinate ja mandlilaastude nüansi. Lõppmaitse kõnetab kardemoni ja kuivatatud ploomi, vanilje ja melassi ning kohvilikööri toonidega. Järelmaitses tuleb taaskord meelde, et tegu on siiski õlle ja mitte glögiga, kuna oma sulgedega kaabut kergitavad mehised humalapoisid, vaikmõrkjad kannused saabastel kõlisemas.

Raskepoolse kehaga, ühekorraga nii kuiva kui kleepja paletiga magus-vürtsikas-magus-hapuka-mõrkja paletiga ÜBERRÜÜBE! Oi see on suurepärane sissejuhatus jõuludele, selline soe ja samas mänguline, mitmekihiline ja meeleolukas. Piparkooki, andke mulle piparkooki!
-------
pilt siit

No comments:

Post a Comment