Friday, October 11, 2013

Vaksali IPA

Vaksali IPA (Vaksali Pruulikoda). pdl 0,5 l. alc 6,5%vol. Liigimääratlus - IPA.

Tootjainfo: "Pale Ale linnas, Vienna linnas, Põlendmaa humal, Goldings humal, Perle humal, Mustsõstra pungad, SafBrew pärm T-58. IBU 100" Selle numbri järgi on tegu küll juba pigem tõsise topelt-IPA'ga.

Hobipruulide sildid hakkavad järjest kaunimad välja nähema - see soojades toonides õllevahune ja humalakäbiga versioon rõõmustab kenasti silma. Valge vaht moodustab sõrmepaksuse kihi, mis vajub minutikesega kirmeks. Õlle värvus - tugevalt udune kuldoranž. Aroom on pärmine ja sügisõunte ja allakukkunud lehtede moodi mõrkjas-hapu.

Esmamekk on tihkepoolne ja magus. Keskmaitse muutub veelgi tihedamaks, linnaseliseks ja mõrkjas-hapuks ... selline intensiivne tihedus on tavaliselt omane kangematele topelt-IPA'dele ning 6,5% joogi puhul mõjub  tiba ootamatult. Lõppmaitse ... hmm ... veidral moel meenub vürtsikas kõrvitsamarinaad, samamoodi nelgi ja vürtsiterakeste kirbe mekk ja hapukas-kleepjas vedelik. Lõppmaitse viskab taas sisse sügisõunu, kuid juba tihkemas, nätskemas olekus ... justkui sööks kodust kaneeliga ülepuistatud õunakooki. Järelmaitse on kehakas ja vürtsikas, soe ja rammus, justkui oleks sattunud pisut vintis sõbra karuembusse peale pikka lahusolekut.

Keskmisest raskema kehaga, kleepjavõitu paletiga, magus-mõrkjas-vürtsika-hapuka buketiga oivaline rüübe, milles humalakibedus on nii peidus, et vaevu oskaks seda IPA'ks pidada ... kuigi nt ka ühe Brewdogi tripel-IPA puhul kaob see humal linnaste sisse lootusetult ära.
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment