Thursday, September 12, 2024

Valmiermuiža - Gaišais Alus (Amber Lager)

Gaišais Alus (Amber Lager) (Valmiermuiža, Läti) pdl 0,5 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Zwickelbier / Kellerbier / Landbier" ja hinnang 50 punkti. Untappd liigimääratlus: "Lager - Amber / Red" ja hinnang 3,28 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "The journey of Valmiermuiža brews to beer connoisseurs begins with light beer. In the full-bodied, beloved taste, the sweetness of caramel is smoothed, the bitterness of hops refreshes and invigorates. You can also taste the floral and mild notes of buckwheat honey in every sip.
IBU 24"

Viimati sai selle tegelasega kokku puututud 12 aastat tagasi, nüüd on huvitav ennast ja õlut üle vaadata :)

Keskmist kasvu pudel, koja tüüpsilt seekord helebeežil foonil. Valge vaht täidab pea 2/3 klaasist - see kordades rohkem kui toona ... aga võimalik et ma toona kallasin ka teisiti. Õlle värvus - samamoodi tumekuldne.

Lõhna osas olin toona (kvaliteetõlledega kokkupuutumise alguspunktis) palju rohke vaimustunud, praegu ütlen lihtsalt et meeldialt linnaseline, kuigi see "saunane" element on siiani tunda.

Maitsekirjelduse osas tunnistan nüüd oma toonast diletantsust ning võimetust asetada see "amber lager" tüpoloogiasse - veidi metalne, karamelline, pihlakane ja kuivapoolne.

12 aastat hiljem tehtud ülevaade pole enam niiõrd vaimustunud kui toona, kuid see-eest suudan palju paremini hinnata stiilipuhast sooritust: "amber lager" par excellence! Kuivapoolne, karamelline ja metalne - Über stiilipunktide eest! "Lätiveast" ehk mesisest ürdisusest vaba olemise eest veel lisapunktike!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment