Saturday, September 28, 2024

Ridgeway - Imperial Russian Stout (2016)

Russian Imperial Stout (Ridgeway, UK) pdl 0,33 l. alc 10 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - imperial" ja hindeks 92 punkti! Untappd liigimääratlus: "Stout - Russian Imperial" ja hinnang 3,88 punkti

Tootjainfo: "Imperial Russian Stouts historically tend to be declared in the range of 9 to 10% alcohol by volume, at 10% Ridgeway’s is at the top of that range. What differentiates the style from simply a strong stout or porter is that extended ageing and perhaps a little judicious “infection” before bottling which makes them considerably more vinous and sharp than an export stout so there is MUCH more of a wine character than you normally get in a strong ale. Not soured but just that little nod towards a lambic beer. Very roasty and very bitter. That bitterness mellows over time in the bottle but if you are lucky enough to get an Imperial Russian on draught it will be full on. The style is not intended to be overtly hoppy once settled but obviously with so many hops used the draught experience will have something on the hop front that won’t be there in a bottled version. Ridgeway’s Russian Imperial Stout will be brewed once a year. A small number of numbered bottles will be made available for you to enjoy immediately or to lay down for a while"

Olen kirjeldanud 9 aastat tagasi 2012.a versiooni ning nüüd on põnev teha võrdlevat pilti. Vahtu tekib taas sentimeetrijagu ning pole samuti püsiv. Värvus - jääb vaid korrata "kirkalt sügav mustjaspunane". Aroom - õigepisut röstisem, kuid samamoodi kuivatatud puuviljade küllane.

Esmamekk on palju-palju kergem, röstisem ja kuivem kui tookordne naftane-magus elamus. Keskmaitse - portveinine, tunduvalt kohvisem, kuid jällegi viigimarjad on vägagi samas kohas. Lõppmaitse - see on nüüd üsna tsitaadivääriline "tammevaat, vaniljekaunad ja lagritsajuur". Järelmekk - tugevalt tammine, röstine ja kuivalt mõrušokolaadine.

Njaaaaa, see on ikka äga suur muutumine. Kas asi on selles, et a) teine aastakäik (toona 2012, nüüd 2016) või b) toona oli kraam "ainult" 4 aastat järelküpsenud, nüüd 8 või b) vana Gambrinuse enda muutunud maitsemeeles, õta sa nüüd kinni.

Kui teil on tehtud mõne teise aastakäigu kirjeldus, siis võtke võrrelda! Kui on isegi sama aastakäik ja aastaid tagasi tehtud, siis võtke ikkagi võrrelda! Õpetlik ja maitsev kogemus
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment