Tuesday, October 27, 2015

Bommen & Granaten (Rioja BA)


Bommen & Granaten (Rioja BA) (de Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 9,5%vol. Ratebeeri liigimääratlus: "barley wine" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "Indigrients: water, barley malts (pils, caramel), bitter hops (columbus, saaz), top fermenting yeast.
30 EBU"

Väike lihtne pudel, tehnilisena mõjuv sildikujundus. Kollakas sõrmepaksune vahukiht pole küll püsiv, kuid vähemalt haakub klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. 

Aroom on odraveini nimeutusele vastav - magusakas ja täidlane, sügavalt puuviljane ja pisut mõrkjas. Veinivaadi tammine ja vaniljene pehmus lisab siia ainult veetlust ja väärikust.

Esmamekk on tihke ... oi kui tihke. Ja hapukas ja kreegine ja ananassikompotine kah. Keskmaitse mõjub täidlaselt, pehhhhmelt ja ümmmmmmaralt justkui kampsunit kuduv vanaproua, kelle jalge ees hüpleb lõngakerasse takeruv kassipoeg. 

Lõppmaitse on tiine kuivatatud puuviljadest - kirss ja melonilaastud, kreek ja pihlakad. Hmm. Pihlakad, mis need siin teevad? See mõrkjus paneb veidi kulme kergitama ... kas see on tolle veini eripära? Järelmekk silub aga mõrkja nüansi taas madalamaks, lepitades viigimarjade ja päikesekuivatatud viinamarjadega.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, hapukas-magusakas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Einoh, Gambrinus peab küll tõtt tunnistama, et on saanud ka veeeeeel täiuslikumaid vaadihoidiseid, kuid ka seesinane väärib aplausi ja kõrgeimat heakskiitu. Kuivatatud papaialaastud oleks siia kõrvale paras põske pista.
---------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment