Sunday, October 11, 2015

Yellow Belly Sundae


Yellow Belly Sundae (Buxton / Omnipollo, UK / Rootsi) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout" ja hinnang 100 punkti!!! Tootja on ise sildile kirjutanud "imperial stout aged in bourbon barrels"

Tootjainfo: "Bourbon BA Yellow Belly Peanut Butter Biscuit Stout brewed with lactose and aged on vanilla beans & cocoa nibs. For the utter and complete hatred of racism.
/Henok Fentie, Karl Grandin (Omnipollo) Denis Johnstone, Jake Oulsnam, Geoff Quinn, Colin Stronge (Buxton)"

Väike lihtne pudel, mustal sildil (otsavaatamisest?) purunenud käsipeegel :)

Ohh kui sügav on see asi mis pudelist klaasi muliseb. MMMMUST ja veelkord must. Isegi vaht on esmalt mustjaspruun, taanduses tasahilju tumepruuniks. Ma loodan et te ei oota värvuse kirjeldust?

Aroom. Kohutava kakaojumala nimel! See kogus kakaod ja šokolaadi, mis juba meetrikaugusele kosta on, pole lihtsalt normaalne! Ehkk vana Gambrinus pole enam ammu kindel mida see "normaalne" tähendab. Kui aga nina klaasi torgata ja sisse hingata ... siis tabab kõiki meeli otsekui tardumus. PÄHKEL! Maapähkel. Maapähklikreem!!! Korraga nii see Nutella-nimeline magusollus kui ka õige ja ehe, kergelt soolakas pärisasi. 

Esmamekk on raske. Noh mitte keeltkurdvalt raske, nagu kraadist võiks arvata, kuid ikka üsna tõrvjas küll. Ja magus. Pähklimagus. Pähklikreemi magus. Mõõõõõnusalt nikastavalt pähkline.

Keskmaitse. Oled söönud pähklikreemi täidisega mõrušokolaadi? No vast just täpselt seesama on nüüd klaasi kallatud ja sinu keelele kantud lahke ja laia labidaga. Isegi see labidas on tehtud pähklipuust, kas tead!

Lõppmaitse. Kui pähklisse võiks armuda, siis see oleks nüüd paras aeg ja koht. Midagi noniiiiiii ogaralt pähklist pole vana Gambrinuse keel enne tundnud. Šokolaadi ja vaniljet on  mõistagi kah. Nii umbes kolm korda rohkem kui mõistlik inimene õllepruulimisel kasutaks. Aga täpselt niipalju et panna sind heldima ja naeratades lakke vahtima. 

Järelmekk. Oehhh. No kuidas nüüd seda öelda. Pähklinastoika ja Bayles on pattu langenud, järeltulija valmis treinud ning puhkavad nüüd rammestunult, mugides kohvilikööriga šokolaadikomme. Hea on olla ja kohtlaselt õnnis naeratus ei taha kuidagi näolt lahkuda.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõkrkjas-magusakas-PÄHKLISE-hapukas-mõrkjas-PÄHKLISE-vürtsikas-magusakas-PÄHKLISE buketiga MEGARÜÜBE! Ah ei noh mis ma jauran, KOSMILINE on see tase ikka. No ei ole Gambrinus varem midagi sihandset kirjeldanud, no ei ole! Kui pähklikreemi kummardajad peaksid kunagi oma usulahu väljakuulutamiseni jõudma, siis lihtsalt pole valikut - see jook saab olema nende armulauavein ja ristimisvesi ja viimse võidmise palsam ühekorraga.
----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment