Monday, October 1, 2018

1 Ton of ... Lingonberries


1 Ton of ... Lingonberries (To Øl, Taani) pdl 0,5 l. Alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Ale" ja hinnang 92 punkti!

Tootjainfo: "Sour ale brewed with lingoberries."

Väikest kasvu purk, sildil peitub kanga alla vist mootorratas? Kollakas-punakas vaht täidab enamiku klaasist ja püsib superkaua, jättes endast taandudes ka tihe-tiheda pitsmustri klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kuldpunane. Aroom on magusakas ja marjane, ausalt öeldes selle järgi küll pohlale näppu peale ei paneks.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja vau-kui-intensiivselt magusakas-hapukas ... selline tuubimarmelaadi mälestuspilt lapsepõlvest valgus keelelt meelele. Keskmaitses  tekib selle ülemäära magusa - ja nüüd juba ehk ka pohlase - marjanduse kõrvale ka kuivemat mõrkjust, mis pargib keelekülgi täpselt nii, kui närida puruks marjaseemneid, olgu need siis vaarika, sõstra vms omad. Kiivi, tikrid, sõstrad, sidruväändiku marjad, kuivatatud maasikad ... jeerum, siin on terve marja-loomaaed!

Lõppmaitses hakkab pohla omaenda mekk juba selgemalt esile tulema, mõrkjas-hapukas põhitoon on ikka veel kaetud mesise magususe ja mesilasvahase tihkuse all, kuid põhjamaine vitamiinipomm muurab sellest läbi. Järelmekk on magusakas-mõrkjas ja parkivalt nagu suhkruga segatud pohlavarte-tõmmis. 

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva, ent samas ka siidise paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga Megatasandi rüübe! Külmaks ei jäta see sind mitte ühegi valemiga, magusast ja hapust tulev energialaks paneb kõrvad õhetama, mõrkjas parkiv marjaseeme aga hoiab esimesed kaks üle võlli minemisest. Vau-efektiga rüübe!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment