Sunday, November 9, 2014

Samaranth


Samaranth (Urthel, Belgia) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Liigimääratlus: quadrupel. Ratebeeri hinnang 96 punkti.

Tootjainfo: "Urthel Samaranth 12 Quadrium Ale is a malty, full-bodied special Ale, brewed in a way that only Belgian Brewers can. Huge mouthfeel and layers and levels of flavor make Urthel Samaranth the perfect beer for the end of a meal or at the finish of a special day. And when you want something different, Urthel Samaranth 12 Quadrium Ale is with its fine bitterness, definitely something different... Try it! First brewed at Van Steenberge, now brewed at Koningshoeven - La Trappe brewery."

Väike lihtne pudelike, sildil pruulikoja tunnushabemik tumehallil foonil. Valge vaht täidab pool klaasi ja on väga püsiv. Õlle värvus - kaunis kuldse helgiga mahagon.

Aroom mõjub väga intrigeerivalt, kirbelt tammiselt ja ürdiselt, hapukalt veiniselt ja magus-mõrkjalt päikesesooja kanarbiku moodi.

Esmamekk. Vau. See on hea. Kuradima moodi hea. Raske ja rikkalik, keeleotsa näksiv ja soendav, täidlane ja pisut purjus. Nojusttäpselt nagu aadlivõsuke enne peole minekut, olles end soenduseks delikatessidest juba täis muginud ja kaks suur pokaali portveini ära joonud. 

Keskmaitse paneb silmad sädelema ja kõrvad liikuma. Marjaveinine ja kompotine, vähekese ingveri järgi hõõguv ja lagritsa moel väänduv, veinis leotatud kumkvaatide ja datlite taoline ... just sellises süüdimatus napsutamisetasemes, milles ümbritsevad vaid muigavad ja kõik heatahtlikult andeks annavad. 

Lõppmaitse laob taldrikule marineeritud ingverilaastud, kompoti-ananassi ja rummis leotatud kuivatatud kirsid ja eemaldub aknaorva nosima ... sest no olgem ausad, me aadlivõsuke armastab head söömaaega ja sooja päikesepaistet rohkem kui ilmalikku lobisemist tolmunud dantedega ja tühitargutamist ülemäära tsitaate pilduvate snoobidega. 

Järelmekk on mõõõõnusast söömaajast ja päikesesoojast rammestunud ja tukastab omaette aknalaual istudes, saateks veidi kardinasse sumbunud kammerlik muusika ja seltskondliku koosviibimise sumine. Kuid teate, nii omaette uneleda on kah äraütlemata mõnus!

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas- vürtsikas-hapukas buketiga GENIAALNE ÜBERRÜÜBE! Megatasandi jaoks oleks ta võinud ehk veelgi täidlasem olla ... kuid siis oleks juba tegu mitte lihtsalt üleküllusliku võrgutusega, vaid suisa riivatusega. Praegune on ontlikult nokastanud ja punnpõskselt küllastunud nauding. Ja nii ongi hea.
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment