Friday, August 9, 2013

Porss

Porss (Pühaste pruulikoda). pdl 0,33 l. alc 4,9 %. liigimääratlus: ürdiõlu.

Tootjainfo: "Harilik porss, linnased (Munich, Caramunich, Melanoidin, Carafa), vesi, pärm. "

Kirjuvõitu sildike, millel kujutatud porsi õisi. Sõrmepaksune vahukiht kaob üsna  kiirelt. Õlle värvus - hägusel punakaspruun. Aroom on veidrapoolne, humalate asemel kasutatud porss annab vängevõitu, kirbet ja kuidagi soolakat lõhna, meenutades mereäärseid lodukarjamaid.

Esmamaitse on kerge ja tugevalt hapukas. Keskmaitse on veidi hapukalja ehk taari mekiga, tugevalt hapu ja rohune. Lõppmaitses aimdub kergelt mesiseid noote, mis järelmaitses teisenevad taruvaiguseks, käredapoolseks vürtsikuseks.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseeritud, hapukas-vürtsika buketiga veider kuiv rüübe. Ajaloolise eksperimendina tuleb seda vaieldamatult kiita - nii mekkis enamik siinmaiseid õllesid enne humala kasutuselevõttu. Toidusoovituseks pakuks jämedat musta leiva kääru, millel peal sama jäme pekine suitsusingi viil.
--------
pilt isetehtud

3 comments:

  1. Miks wikipeedia seda hariliku porsa kohta väidab? "Porsaõlu on tervisele ohtlik!"

    ReplyDelete
  2. http://et.wikipedia.org/wiki/Terpeenid

    Terpeenid mõjutavad kesknärvisüsteemi (loe: katus hakkab sõitma).

    ReplyDelete
  3. Kerge psühhotroopne toime peaks porsal olema, kuid siiani pole joojad midagi kummalist täheldanud. Venna pulmaks tegin laari, osad mehed jõid seda õhtu otsa ja kellelgi polnud tavapärasemast erinevat joovet või julma pohmakat järgmisel hommikul. Liialdada ilmselt siiski ei tasu. Alkohol on ka tervisele ohtlik :)

    ReplyDelete