Monday, July 13, 2015

Pesakond (2015)


Pesakond (2015) (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: must IPA ja hinnang on 96 punkti.

Tootjainfo: "Koostöös koomiksiga Pesakond valminud must IPA, mis on pruulitud värskete kuusekasvude ja mustikatega. Koostisosad; vesi, odralinnased, humal, pärm"

Olgu öeldud et tegu on teise pruuliga, mis erineb tunduvalt esimesest (mille kirjeldust saab lugeda siit).  Laenatud pidlilt on näha juba vahu teistsugune (roosakas) värv, mida tingivad seekord kasutatud "ehedad", mitte kultuurmustikad.

Lihtne väike pudel, must-valgel sildil Peaskonna koomuski Jänes. Roosakas-pruunakas vaht täidab kaks kolmandikku klaasist, olles hõredapoolne, kuid vägagi püsiv. Õlle värvus - tuhm tume-tume-tumepunane. 

Aroom on "metsaIPA"le kohaselt karmilt ja vaiguselt humalane, kusjuures seekord pole see vaik vaid nuusutaja fantaasiast tulenev, vaid päris ehe kuusevaik :) 

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse hapukas algtoon kuivatab keelt ja mõrkjas-hapukas kuusokas tungib sinna järele. Lõppmaitses aimdub kuusevaigu tagant ka tihedat röstlinnast, kuid see on ppigem nagu metsavana, keda sa vaid arvad nägevat. Järelmeki krõbedalt mõrkjas-vürtsikas olek kratsib kuuseoksana su keelepära, mustikane hapukus jääb koos vähese suitsuvinega pikalt lehvima.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERTASANDI rüübe. Eelmise pruuliga võrreldes on marju kolme kilo jagu rohkem ja kuuske sellevõrra vähem. Kuid stiilipuhas must IPA igastahes (isegi kui jätta kõrvale pügalajagu liiga madal alkohol, ent maitse korvab kõik).

-----------
pilt võetud siit

No comments:

Post a Comment