Thursday, January 3, 2019

Kolumbus Krisostomus


Kolumbus Krisostomus (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Brown Ale - TOP 50" ja hinnang 95 punkti! Untappd ütleb: "Brown Ale - Imperial / Double" ja hinnang on 4,11

Tootjainfo: "An Imperial Brown Ale aged in ex-Madeira wine and bourbon barrels"

Väike pudel, napp sinine vahakaelus. Silt ... oehh, jätkub see pruun-kirju plötserduste seeria. Pruun vahukiht täidab pool klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - tume-tume-tume-punane. 

Aroom - siin on vaske, tamme, veini, porterit, kaneeli ja muskaati. Nii võiks lõhnata vana meremehekirst, milles on veetud eksootilisi vürtse ja mille peal joodud kummalisi napse ning taotud kaarte pikkadel merereisidel.

Esmamekk. Raske, sametine, täidlane, vürtsine, soe ja tume. Meremehekirstus leidub samet-voodriga laekake, milles veeti kingituseks kaelakeed.

Keskmaitse. Ploomidest saab ju ka kaelakeesid, kas ei? Muskaatploomid on ju ikka olemas? Viskis leotatud muskaatploomid. Selle kirstu seest kostab jutte. Mälestusi, heietusi ja muidu kokkuluuletatud ilujutukesi.

Lõppmaitse. Vask ja vanilje. Vasest on su nurgad ja naelad ja lukud. Vaniljest punutakse mälupilte. 

Järelmekk. Muskaat ja murakad. Ploominalivka. Muskaatveinis loksuvad vanad armastuskirjad. Ja kaelakee. Kuldsetest poomidest.

Mega. See on hämmastav. Brown ale on vana Gambrinuse silmis üks kehastunud arusaamatus, üks saba ja sarvedeta joogipoolis. Aga siin ta on - täis kihte ja lugusid ja luuletusi. Ja võta sa nüüd kinni, mis on siin tõde (ehk õlu ise) ja mis puhas fantaasialend (ehk siis vaatide omavaheline vestlus).
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment