Saturday, August 31, 2019

Chërka


Chërka (Mad Scientist, Ungari) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja 48 punkti. Untappd ütleb "IPA - Brut" ja 3,57 punkti

Tootjainfo: "A Chardonnay / IPA hybrid together with Vylyan winery
We tried to cross boundaries between wine and beer with this collab together with one of the biggest name among Hungarian wineries, Vylyan. Chërka has been made with a crazy amount of must (young wine) and was super-dry hopped in the end.
IBU 46"

Väike lihtne pudel, sildil üks väga kummaline daame ... võimalik et sellel on ungari kontekstis mingi arusaadav lugu taga. Muuseas lugemisvääriline, nime seletav kohake on siin.

Õhkõhuke valge vahukiht haihtub momentaalselt. Õlle värvus - hämuselt kollane. Esimene aroom on see, mida inglise keeli nimetatakse "funky" ja edasi ... noh ... tikritest tehtud kompost? Turba ja mullaga segatud tikrid ja sõstrad?

Esmamekk on keskmise kehaga ja mahlaselt hapukas-magusakas, veidi keeleotsal kihelev. Keskmaitse segab magusa põhitooni sisse väga suure kühvlitäie murust ja heinast mõrkjust, veidi viinamarjakestade kuiva parkivat olekut ja valgete tikrite mahlasust. Lõppmaitse - kiivid, pisut toorevõitu melon, nektariin ja guaav - tõeline troopiline kokteil! Järelmekk jätkab nektariini ja tikrite vahepeal õõtsudes, pudistades aja jooksul sisse veidi pihlakaid ja isegi kolm tilka arooniamahla.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe! Jah tõepoolest, kuiv ta on, IPA on ta modernses NEIPA'likus mõttes ka, ülimalt mahlane ja kergeltjoodav, alkoholi täiesti ärapeitev. Aga kui jätta kõrvale omapärane lõhn ja teadmine, et see õlu on valmistatud veini algmaterjali kasutades, siis sama taseme mahlaseid (NE)IPAsid on juba palju ... nii et väga meelde ta ei kipu jääma. 
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment