Saturday, August 3, 2019

Neetud šotlane


Neetud šotlane (Karli Kräft, Eesti) odl 0,33 l. alc 8,1 %vol. Stiilimääratlus: wee heavy

Tootjainfo: "Komplekse linnaste ja karamelliste nootidega magusamapoolne ning kange õlu. Lisatud viskis leotatud tammelaaste. Ühispruul Martin Tiitmaaga"

Väike lihtne pudel, silt šotiruuduline. Tumekollane vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt tume pruunakaspunane. Aroom on tuntavalt suitsune, tumedate rosinate ja kõrvetatud suhkru küllane, täidlane ja magus.

Esmamekk on raskepoolne ja magus-mõrkjas, õrnalt suitsune ja vürtsikas, soe ja kõditav, rasketest aegadest ja kõvadest kaklustest pajatav. Keskmaitse võtab ette ühe sooja ja kõvasti viskikaramelliseerunud ahjuprae, haukab sellest tüki ning räägib lauanaabritele ühe tummise ja ropuvõitu loo, mille peale kogu seltskond mürinal naerda kraaksub ja raskete rusikatega lauda vemmeldab, näidates poolehoidu nii jutuvestjale kui tema poolt välja tehtavale peatetäiele.

Lõppmaitse. Mustas rummist läbiimbunud suitsused ploomid sobivad küpsehane sisse suurepäraselt, kas te ei leia? Ja kui veel suur kulbitäis rasvaseid ja tumedaks haudunud hapukapsaid sinna kõrvale panna, no kas pole elu siis ilus, mu vennad?

Järelmekk. Mitte iga õhtu pole nii õdus ja mõnus kui teiega siin, mu kamraadid. Oi on olnud laevu ja torme, lahinguid ja vangikonge. Aga no kus meie omad siis hätta jäävad? Ei kunagi! Mõte vennaskonnast siin vanas kõrtsitoas annab alati jõudu ja jaksu. Proosit!

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Noh olgu, päris kanoonilises mõttes on ehk suitsunooti liiga tunda, kuid kurjam küll, see jook on üks kandev emapuu, millel püsib kogu kergem maailm koos.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment