Wednesday, October 30, 2019

Issand Humal


Issand Humal (Purtse, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA - Imperial / Double IPA", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 3,59 punkti

Tootjainfo: "West coast IPA contains a lot of IBU`s"

Pisike purk, sildil keegi paljusilmne ja sarviline. Sõrmepaksune kollaka varjundiga vaht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom on huvitavalt kahetine - ühest küljest klassikaliselt IPA'lik, heas karamellise ja mõrkja tasakaalus. Teisalt aga põneva meditsiinilis-köhakommiliku nüansiga, mis meenutab veidi Vietnami salvi, suti mentooli, tsipa midagi sinepiplaastritele omast ... huvitav, kas täna möödaminnes nähtud apteegireklaam: "külmetushaiguste hooaeg on algamas!" on oma mõju avaldanud? :D

Esmamekk on raske kehaga ja jämedalt mõrkjas-magus, rohmakas ja jõuline. Keskmaitse kõnetab alguses vürtsika survega keelekülgedele, seejärel alkoholise soojusega kurgulaes ning lõpuks lääb süljenäärmetesse lausa kramp sisse - seesama köhakommilik nüanss paneb suu lahinal vett jooksma!

Lõppmaitse mõjub sooja ja liköörilikuna, taruvaigu ja mesilasvaha peal seisnud koduse nastoikana, millesse on üks imepisike piparmündileheke ka sisse visatud. Järelmaitse suunab pearõhu mõrudale, taruvaigusele osapoolele, ehkki suirane-mesine magusus vuhib tagant pikkade sammudega järele jõuda. 

RASKE kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõru-magusakas-hapukas-mõru-vürtsikas-hapukas-magusakas-mõru buketiga Übertaseme rüübe! Rohmakas ja rontjas, kasvatamatu ja jämejõuline, sihuke ülespumbatud lihastega jõujuurikalik IPA. Tasakaalust väljas ja samas siiski võluv oma kantpäisuses. 
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment