Thursday, February 13, 2020

Dokuõlu


Dokuõlu (Pihtla, Eesti) prk 0,5 l. alc 8,6 %vol. Ratebeeri liigimääralus: "Gotlandsdricke/ Koduõlu/ Sahti" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Sahti" ja hinnang 3,39

Tootjainfo: "Vaaritasime Saaremaa koduõlle stiili 8,6% märjukese, nimeks „Dokuõlu“. Keerasime veidi tavapäraselt rajalt kõrvale. Nimelt kasutasime selles õlles lisaks odrale ka rukkist ning lõpptulemus on väga huvitav. Endiselt kasutasime pagaripärmi, aga rukkis annab õllele tiheda ning magusja suutunde. Kisub soomlaste Sahti kanti oma olemuselt (ehk oled maitsta saanud?)"

Pühaste keldrist kaasa ostetud purk, tehniline sildike. Kollane sentimeetrine vahukiht kaob koheselt. Õlle värvus - häguselt pruun. 

Aroom on tugevalt ja jõuliselt vanakooli koduõlut meenutav, selline magus ja hapukas, pärmine ja veidi kadakane, tunda on nii leiba kui röstpähkleid, karamelli kui pihlakaid.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magus. Keskmaitse liigub juba kuhugi läila piirimaile, kuid seda tasakaalustab intensiivne röstpähkline mõrkjas noot. Lõppmaitse lisandub siia külmavõetud pihlakate hapukas-magusat nooti, mis esmast ülemäärast magusust veelgi leevendab. Järelmekk on leivane ja sepikune, täistera-pudrune ... aga seejärel juba päris põnevalt vürtsikas ja pisut koduveini meenutav.

Raskepoolse kehaga, alakarboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magus-vürtsikas-hapuka buketiga väääääga põnev rüübe! Esmalt ülemäärase magususega ehmatav, kuid seejärel juba päris mõnusaks pöörduv koduse-taluköögise-vanakoolise-koduõllese maitsega kindlasti kõva nostalgialaks vanematele õllesõpradele.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment