Sunday, February 9, 2020

Noctus 100


Noctus 100 (Riegele, Saksamaa) pdl 0,66 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang 92 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Russian Imperial" ja 3,72 punkti.

Tootjainfo: "The rich, dark appearance of Noctus 100 results from the unique 3-mash brewing process using chocolate malts and roasted black barley.
IBU 25"

Kopsakas pudel, stiilselt väärikas must-hall-valge sildikujundus. 

Õlle ilmumine klaasi on raskepärane, saadetuna bõdõnn-tõdõnn klunksumisega. Mustjaspruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvusest ei kavatse ma isegi rääkida, eksoleju.

Aroom. Hmmm. Vana Gambrinus pole vist kunagi tundnud sellist kombinatsiooni, mille ühes käes on tume raske leivakäär ja teises veelgi tumedam ja raskem mõrušokolaad!

Esmamekk polegi niiiiiiiii tõrv kui võinuks eelnevast oletada, kuid raskeke ikkagi ja röstine ning sametine. Keskmaitse tõmbab aga raskuse endaga kaasa ja vajutab keele üsna lapikuks veidi tuhase ja nätske leivaga, ahjupõranda järgi maitsva ja samas šokolaadis kümbleva täidluse.

Lõppmaitse muutub ploomiseks, kõrvetatud leivale on määritud ploomipovidlo ja see omakorda üle raputatud suhkruvaba mõrušokolaadiga. Järelmekk laotub üle keelepära kui öö üle maa ja metsa ning rullib lahti õlised maanteelindid, mis täiskuu all vastu veigeldes annavad veidikesegi aimu, kuhu kõnnid.

Raaaaaske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlise paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERTASEME rüübe. Üsna õpikuvääriline näide sellest, kuidas teha üks umbetummine impstout, mis pole ei liiga röstine või magus. Mõneti ehk liigagi balansis, kuna pole ühtegi nukka, mille külge takerduda ja mille külge kõlavat kiidulaulu punuda, aga supertubli teostus ikkagi XIV sajandist pärit koja meistritelt!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment