Monday, April 1, 2013

Old Rasputin Russian Imperial Stout


Old Rasputin Russian Imperial Stout (North Coast Brewing Company). pdl 0,33 l. alc 9%. liigimääratlus: imperial stout. See määratlus koos teadmisega, et ratebeeris on õlu saanud 100 punkti sajast, muudab õllejahtija ärevaks :)

VÄGA stiilne silt, üks parimaid mida Gambrinus näinud. USA's toodetud õllel on isegi venekeelne lausejupike peal ning ühtlasi tuletatakse samas meelde, et tegu on XVIII sajandi traditsiooniga, mil Briti pruulmeistrid valmistasid sedasorti rüübet Vene tsaarikoja jaoks.


Vaht näeb välja nagu kunstiteos, täites alguses tumebeeži massina kogu klaasi, seejärel raskelt voolates vabastades enda sügavustest ronkmusta, vähese sünkpunase helgiga rüübet. Ka peale kaheminutist ootamist on enamik vahust alles, vajumisjäled kenasti klaasiseintel.

Lõhn ... mmm ... see on raske nagu märja mustmulla sisse küntud vagu. Vürtsikas suitsuvine meenutab kirsiokste põlemise kirbet kipitust ninasõõrmeis. Kuivapoolne magushapu šokolaadine röstlinnas - no kõik see, mis stoudis leidma peab, vähemalt imperiaalses stoudis on see kohustuslik!

Esmamekk mõjub luksuslikult, pehmelt ja raskelt nagu kuninglik sametrüü. Veidi hapukas ja samas nii ütlemata jõuline. Keskmaitse rullib end ümber keele kui laisk ja jõuline boa, võttes maitsenäsad oma valdusse. Ausalt öeldes ei tahakski seda rüübet edasi liigutada mööda keelekülgi, niivõrd oivaline on see röstine, linnaseline ja kargelt vürtsikas mõrušokolaadi mekk. Lõppmaitse kulmineerub aga veel kaugemale Tugeva Elamuse skaalal, üritades seda purustada. Jäme jumal, kuivõrd tugev, metskirsiselt happeline ja suitsuploomiselt magus, puiduselt tuhm ja rummiselt kibelev on see kokku! Järelmekk kaob kogu selle maitselahingu suitsu sisse ... suulaes hõõgub pikalt linnaseliköörilik tuhm pilv, milles sähvivad raske puuvailjased välgulöögid.

Müraka kehaga, tinaraske buketiga rüübe, mis samas paneb kogu suu, pea ja keha laulma oodi õllede raskejõustiklasele. Imperiaalne stout selle sõna ülimas mõttes - tema kõrgeausus tsaar elagu ... ja silmamoondaja Rasputin leidku kah rahu selle kõige peale :)
----------
pilt siit

No comments:

Post a Comment