Thursday, July 10, 2014

Must Kuld

Must Kuld (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,8 %vol. Liigimääratlus: porter.

Tootjainfo: "Must Kuld on meie tutikas porter. Kasutasime selle pruulimisel lisaks muljetavaldavale kogusele linnastele ka laktoosi, mis annab õllele mõnusalt kreemja tekstuuri. Aroomis on tunda kohvi, mett, küpseid kirsse.
Must Kuld on oma 7,8% alkoholisisalduse juures päris tummine jook, nii et õhtusse või hea toidu lõpetuseks magustoidu asemel sobib ta suurepäraselt."

Lihtne väike pudel, valgel sildil ilutsev röstitud odratera on kuidagi ... frivoolne :) Pruunakas-kreemjas vaht moodustab mahe sõrme paksuse kihi, mis on üüratult püsiv. Õlle värvus - no must noh! :) Aroom on sügav kui öine Vahemeri ... otsatu ja veetlev ... no ja pisut ohtlik kah! Juba nina ütleb, mis juhtub ettevaatamatuga, kes seda rüübet kulistama kukub :)

Esmamekk on raskepoolne ja magusakas. Keskmaitse ... ohhtaruiraaraaa ... see on mõõõõnus, magus-mõrkjas ja kohvikreemjas, kergelt kirbe ja nautlevalt magus. Lõppmaitse mõjub kui kihiline dessert - kirsipovidlo, kohviliköör ja vahukoor (suurepärane idee, kas pole?). Järelmekk võtab kergelt selja judisema ... aga seda puhtast naudingust! Oi seda klaasikest jagub ikka pikaks ajaks, sest kes siis hõrku magusrooga kulbiga kühveldab? Laktoosi lisamine porterile on suurepärane mõte - kui siia veel veidi vürtsikama pärmikese juurde panna, siis saaks midagi lausa taevalikku!'

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kleepja paletiga,  magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-magusa buketiga ÜBERTASANDI rüübe, dessertõlu oma õiges tähenduses. Pakkuda koos küpsete kirssidega.
----------
pilt isetehtud


No comments:

Post a Comment