Wednesday, October 4, 2017

Sticky Toffee Pudding Ale


Sticky Toffee Pudding Ale (Charles Wells, UK) pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Premium Bitter/ESB" ja hinnang 42 punkti. Ummmmm ... beeradvocate annad stiiliks hoopis "English Brown Ale "

Tootjainfo: "Based on the Great British pudding, full of rich sticky toffee-ness."

Keskmist kasvu reljeefkirjadega proofilpudel, sildil šokolaadipruunid kirjad. Kollane sõrmepaksune vaht püsib mõnda aega ja haakub tiheda vahupitsina klaasiseinale. Õlle värvus - kirkalt murelipunane. 

Aroom ... oi .... ongi iiriskomm! Selline magus ja pehme, nagu nad lapsepõlves maitsesid. Vähene kohvine mõrkjam noot on kah sees, aga koorevenis laiutab mõlemas ninasõõrmes.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas, pigem kohvine ja karamelline kui iiriskommine. Keskmaitses kõnetab sind vanakooli kohvikaramell ja pehme iiriskomm pistab kah pea ukse vahelt sisse. Lõppmaitses meenub miskipärast kaks lapsepõlve-aegset maiust korraga - Tallinna leivake ja rummikook ... aga ei ärge arvake et siin klaasis on mingi imalmagus kraam, pigem vastupidi, see on suurepäraselt tasakaalustatud mõrkjate ja hapukate nootidega. Järelmekk kõneleb üsna sama keelt, tuues mälusopist esile sellise kooliaegse veidravõitu magusroa nagu karamell-kissell :)

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õrnal kuivapoolsusesse kalduva paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikass-mõrkjas-magusaka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe! Pisut on ehk igasuguste aroomide ja maitsetega ülepingutatud, asi läheb veidi kirjuks kätte ära ... aga hei - need maitsed on kõik ju sildil lubatud!
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment