Saturday, July 6, 2024

Porgandi kasutamise juhend. Või - kuidas maitsta õlut nii, et see ühtlasi ka meelde jääks.

Normaalsed inimesed joovad õlut nagu igat teist tehnilist vedelikku, mis täidab ära oma funktsiooni. Nad ei vaeva ennast kuidagi tarvitatud kraami kirjeldamisega ega meeldejätmisega, mitte rohkem kui skaalal: „täitsa OK kraam, seda võib teinekordki võtta“ kuni „ilge jura, ei enam kunagi!“. Ja see on normaalne. Nende inimeste huvid ja pädevused on kuskil mujal, nt jalgpallis või kleidilõigetes või keevitamises või mälumängus ... millesiganes. Söök ja jook on vaid osa paratamatusest, mida tuleb manustada, ja parem oleks, kui see tarbitav kraam otseselt vastu ei hakkaks.

Kuid siis on veel ka teisi normaalsusi. Mh ka neid inimesi, kelle jaoks maitse-elamused on olulised ja/või vähemalt huvitavad. Vahest koguni kõneväärsed, nii et nendest omavahel vestelda stiilis: „oi aga kas sa seda oled proovinud?“

Eriti kitsas niši-normaalsus on õllest tulenevate maitse-elamuste maailm. See normaalsus pole parem ega halvem kui teine, pigem selline lahe omaette nurgake. Umbes samasugune nagu inimesed, kes omavahel silmade särades arutavad ristpistes tikkimise uute võtete või siis ratsaspordi varustuse detailide üle.

Nii et edasine on „lühhike öppetus“ või paar praktilist näpunäidet neile, kes soovivad nina sellesse veidi friigilikku nišimaailma pista:

- temperatuur: ei ole ühte ja õiget kraadi, mille juures mingit jooki tarbida, kuid on rusikareegel - mida heledam-lahjam-lihtsam jook, seda paremini sobib jahedus. tumedad-rasked-täidlased-rikkalikud joogid lööbi liigse jahedusega lukku nii lõhna kui maitse osas.

soovitus: võrdle ja leia ise enda jaoks toimiv temperatuur. Selleks võta üks õlu ja kalla korraga kahte klaasi - üks eelnevalt jahutatud ja teine eelnevalt soojendatud. Kalla mõlemasse lonksuke, lase temperatuuril toimida ja hakka neid võrdlevalt nuusutama ja tilkhaaval maitsma. See nina- ja keeltpidi kahes klaasis käimine võib alguse tunduda totakas, kuid annab sulle aimu, kuivõrd temperatuur muudab asja

- anum: ei ole ühte ja õiget soovitust klaasi osas, kuid on rusikareegel: kui tahad aru saada, mida tarbid, ära joo purgist või pudelist. Kalla alati välja mingisse klaasi, sest see laseb sul tunda aroomi. Ilma aroomi tundmiseta on meie maitsemeeled abitud umbes samamoodi nagu nohu ajal

soovitus: proovi kallata üks ja seesama jook erinevatesse pokaalidesse ja tabada, kas see muudab sinu jaoks lõhnataju. Minu jaoks on parim/toimivam midagi konjaki/punaveini/portveini klaaside sarnast, mis ülevalt koondub ja toob lõhnad nina juurde kokku

- tajumine/meeldejätmine: ei ole ühte ja kõigi jaoks samamoodi toimivat märksõnade süsteemi / hinnanguskaalat, kuid on rusikareegel: sõnasta oma emotsioone ja tee märkmeid. Kõige tulutum on juua klõmaki klaas tühjaks ja siis õlgu kehitades ühmata: "kärab küll". See lihtsalt ei jää meelde ja ei aita sind edasi

soovitus: pane kuhugi kirja õlle nimi ja paar märksõna. kasvõi "liiga magus", "iseloomutu", "jäle hapu". Mõne jaoks toimivad hoopis muud märksõnad, kasutades kirjeldamiseks värve, helisid või kasvõi automarke. Aga sel moel sul tekib mingi koordinaat-teljestik, millesse edaspidi uusi maitse-elamusi paigutada. Peale kõige muu - mälu on vilets abimees, mõnikord tahad isegi ju veenduda, et kas ma seda olen juba varem proovinud ja/või kas tasub uuesti katsetamist

- vaadihoidiste/maitseõllede spetsiifiline soovitus: proovi tabada, kas kirjapandud vaat ja/või lisandid (nt kaneel, rosinad vms) on sinu jaoks tajutavad. Mõnikord võib nt burboonivaat oma ümara vaniljemaitsega õlle suisa ära matta või siis mõni portvein metalse poolega ära tappa. Proovi, kas leiad üles lubatud tomati/muskaadi/kummeliõie vms

- reastamine: kui soovid õhtu jooksul proovida rohkem kui ühte õlut, reasta nad kanguse järgi. Juues alguses kangemaid / jõulisemaid maitseid, jäävad hiljem lahjemad ebaõiglaselt kahvatuks.

Lõpuks üks ning üldine soovitus: sõnasta oma tajusid. Kui veab, siis kamraadidega omavahel mingeid märksõnu pildudes ja tajusid võrreldes. Kuid üsna sama hästi toimib ka enda jaoks sõnastamine. Vastasel juhul kaob mälestus joogist sama kiirelt kui maitsejälg keelelt.

---

Soovitusi oleks kindlasti veel, aga sissejuhatuseks vast piisab. Huvilised küsivad lisa :)

---

Pilt laenatud siit.

No comments:

Post a Comment