Sunday, July 28, 2024

Müüt: purgiõllel on metallimaitse

Kõige visamalt püsiv ja leviv legend käib purkidesse pakitud õlle kohta - purk andvat õllele metallimaitse.

Lühike vastus - ei anna.

Pikk vastus - ei anna, kuna metall ja õlu ei puutu omavahel kokku. Purgiseinu katab seespoolt õhuke nö toidukile kiht ja seega ei saa purk ise kuidagimoodi seda lõhna/maitset põhjustada.

Sellel fenomenil on kaks seletust.

Üks neist on nö kaugete aegade kõla meie (kollektiivses) mälus, võimalik et keegi kunagi ammu saanud juua mõnda õlut, mis oli otse nö alasti metallpurgi sisse villitud.

Teine see argument, et purgis olev õlu võib tõepoolest maitsta teistmoodi kui klaas- õi plastpudelisse villitud kraam. Aga enamasti tuleneb see sellest, et tegu on kas erinevate partiidega ja/või tootjatega.

Väikeste pruulikodade õlled võivad partiide kaupa üsna erinevalt maitsta, kuna tooraine omadused paratamatult kõiguvad.

Suurtootjate tooraine on veidi ühtlasem, kuna nt suurtes linnasemahutites erinevad partiid segunevad, kuid ka siin on kõikumisi (eriti kui tulevad mängu erinevad veed). Peamiselt kõigub suurte, nö korporatiivsete tootjate maitse aga tööjaotuse tõttu, kus purki villib üks tehas (nt Eestis paiknev), pudelisse teine (nt Lätis) ja plasttaarasse kolmas (nt Leedus). Tarbija jaoks on see aga "üks ja seesama õlu eri pakendites" - tegelikkuse on need aga kolm erinevat toodet sama nimetuse all.

Noh ja muidugi on olemas ka see fenomen, et mõni õlu võibki olla metalli lõhna ja/või maitsega, kuid see on juba hoopis vee omaduste või sootuks teiste asjaolude tõttu, mitte aga purgisolemise tagajärjel.

Lõpuks tuleb aga öelda paar sõna purgi kaitseks. Kui isegi jätta kõrvale ökoloogilise jalajälje ja logistika teema, siis purk on lihtsalt parem konteiner õlle (eriti humalasemate variantide) säilitamiseks. Purk ei lase valgust läbi, samas kui ka kõige tumedam pudel ikkagi laseb. Valguse mõjul toimuvad biokeemilised protsessid aga ei mõju õlle kvaliteedile kuidagimoodi positiivselt.

---

pilt võetud siit

No comments:

Post a Comment