Monday, October 19, 2015

Imperial Black IPA


Imperial Black IPA (Lükati, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: black IPA, hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Tugev ja must IPA, millesse on lisatud külluslikult Simcoe, Mosaic ja Citra humalaid.
IBU 100"

Väike lihtne pudel, must-kuldne üsna efektne silt. Pruun vah täidab üle poole klaasi, olles väga püsiv ja jättes klaasiseintele tugeva pitsi. Õlle värvus - must.

Aroom on üllatavalt leebe - sellise IBU taseme ja humalavaliku juures ootaks rusikahoopi vastu nina. Kuid siin klaassi leidub vaid veidi mustsõstralehti ja pisut röstlinnaseid. Noh olgu, ajapikku hakkab ikka rebasepuuri lõhn kah tulema esile, aga ikka leebe.

Esmamekk on see-eest aga just see, mida ootad. Humalakirves lüüaks konkreetselt keeleotsa, võetakse hoogu ja veelkord. Keskmaitse mõrkjas üldtoon leevendub veidi magusama kõrvetatud suhkru ja ülekuivatatud rosinate nootidega. Lõppmaitse hapukas-mõrkjas segu toob silme ette krõbedakskuivanud pohlad ja rosinad, mis turritavad välja ülemäära kaua ahjus olnud puuviljakeeksist. Järelmekk teeb oma vürtsika mõrkjusega selgeks - jah, no läks kõrbema see keeks, no läks tõesti.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe. Üsna täpselt see, mida mustakskõrbenud topelt-IPA'lt ootad. Miks ta aga "megatasandile" ei küüni ... noh vaata keha jääb pisut leebeks ja sütt veidi palju. Ühesõnaga - vauefekti ta humalafriigil ei tekita, ehkki normaalse inimese jaoks kuulub see ülemõistuse mõrude vedelike kilda. Külmi piprakurgi viilakaid sooviks siia kõrvale.
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment