Sunday, October 18, 2015

Tussu


Tussu (Käbliku, Eesti) pdl 0,5 l. alc 8,3 %vol. Liigimääratlus: imperial IPA

Tootjainfo: "Tussu on tiheda kehaga, mahlase maitse ja õlija buketiga topelt IPA. Kui sa oled seda korra proovinud, siis teinekord on raske ei öelda.
Õlle tegemiseks on kasutatud Pale, Ruby, Gold ja Crystal linnaseid. Mõruduse ning aroomi annavad Summit, Mosaic, Galaxy ja Eldorado humalad. Kasutatud inglise õllepärmi.
IBU 100+"

Väike lihtne pudel, krähmulisel sildil Ühendkuningriigi lipu motiiv. Kergelt kollaka varjundiga vaht täidab pool klaasi, olles väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt oranžikaspunane. 

Aroom on tihke, karameljas ja hapukas, murune ja ... no ma ei tea, mis selle taime õige nimi on, aga minu jaoks tuntud kui "vahalill" ... vot selle õite lõhnaga!

Esmamekk on raskepoolne ja jõuliselt mõrkjas-hapukas. Keskmaitse paneb kummikud jalga ja astub mööda üleeile niidetud ja kastemärga muru ... igal sammul lirtsub murumass ja sügisvihmast niiske muld, paisates üles kirbevõitu lõhnapilvi, mis ladestub su keelel metalse ja puiduse, kastanimunade ja rabavee, koltuvate mustsõstralehtede ja greibikoorte jälgedena. 

Lõppmaitse kääksub aidauksena avali ning sa astud ürtide ja kuivavate puuviljade tihedasse maitsepilve. Õunad ja kreegid, raudrohi ja vaarikavarred, kuusekasvud ja ebaküdooniavein. Jämmmme ja jumakas, tihke ja tümakas on see kõik kokku. Kummikutelt nõrgub laiadele iidsetele põrandalaudadele katkiastutud õunte ja arooniate piisku. Järelmekk istub aidalävele, surub näo humalatesse ja sulgeb silmad. No kas on kuskil parem kui siin metsatalus? 

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga MEGARÜÜBE!!! Teate mis, keevitage siia nii umbes kahe % jagu keha juurde ja ongi tripel-IPA valmis ... tehke see ära! Vana Gambrinus on tänulik ja Taara ise köhatab kah rahulolevalt. See mis te joogi nimeks panete, pole siis enam üldse oluline :)
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment