Saturday, October 17, 2015

Suur Paks Mastif


Suur Paks Mastif (Lehe, Eesti) pdl 0,3 l. alc 9,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: odravein, hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Inglise Mastif on suur koer ja niisama ringi jooksmas teda ei näe. Ta toimetab selles ilmas oma väärikas tempos. Samamoodi vajab aega aristokraatlike juurtega barleywine, mille valmimine võtab aastaid, kui mitte aastakümneid. Nautimiseks piisab ühest vabast õhtust, portveini klaasist ja mõnusa tulega kaminast. Suur Paks Mastif on inglise barleywine, mille iseloom sünnib aastate jooksul. 2014. aastal pruulitud laar on küpsenud ühe aasta ja pruulmeistri arvates on tema paremad päevad veel ees. Nii jääb enamus pruulist paremat aega ootama."

Ennem kui jutuga edasi läheme, minu siiras soovitud Lehe pruulmeistreile. Kui võimalik siis muutke RB kannet nii et oleks selge, et tegu on 2014.a pruuli 2015.a partiiga. Ja/või et järgmine kanne tekiks selge eristumusega 2014/2016 jne. Sest järgmisel aastal ei tohiks enam keegi segamini ajada seda sissekannet järgmise omaga.

Väike lihtne pudel, sildil eriti ülemuslik koeravolask aadlivapi najal. Sõrmepaksune kollakas vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kastanimunakarva. Aroom on odraveinile kohaselt tihke, magusakas, karamelline ja pisut portveini meenutav.

Esmamekk on raske, sametine ja sume. Mõrkjasmagusakas ja paljulubav. Keskmaitse. Uhh. Võimas värk. Mõrkjas, veidi röntjas, ülemuslik ja karm. Koredalt puidune, veeravad tammetõrud ja lehti loopiv sügistuul ... aga sina oled soojas toas, küdeva ahju ees, segad robiga tukke ja ujud pilguga süte kaudu sügavikku.

Lõppmaitse on soe kui ruuduline pleed su õlgadel ja usaldusväärne kui peni, kes su kõrval vedeleb ning laisalt kulmu liigutades jälgib, kuidas sa ahju eest mõned kasetohuribad võtad ja sütele viskad. Järelmeki portveinine, tatramett meenutav mõrkjas-magusakas venivus vajutab raskelt su laugudele ja paneb liigesed uniselt surisema. 

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERRÜÜBE! Megaks ta saab, kindasti saab, kuid vajab aega. Ega koerakutsikast saa kah päriskoer ühe aastaga. Nii et kannatust. Aga sel moel aasta kaupa ühe laari vabastamine on hea mõte. Eriti kui tekivad võrdlevad kirjutised. Aga selleks - lugege mu soovitust kirjelduse algusosas!
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment