Sunday, June 3, 2018

Dravnieka Atraitne


Dravnieka Atraitne (Labietis, Läti) pdl 0,5 l. alc 14,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Mead", hinnang 67 punkti

Tootjainfo: ""Bee Keeper’s Widow" Mesmerizing braggot with a backbone from roasted malts. Two yeast blend allows high alcohol content as well as a portwinish feel with notes of black plums. Perfect for further aging."

Keskmist kasvu pudel, pruulikoja tunnussilt seekord tuhmpunasel foonil (st kangeim kategooria). Kollaka varjundiga sõrmekasune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt päikeseloojangupunane. 

Aroom on uskumatult leebe selle kraadi kohta, meenutades veidi ülekuivatatud musti ploome. Pikal ja aeglasel sissehingamisel avaneb selle all aga kausitäis rummis leotatud rosinaid, millele on lõpuks peale kallatud köömnenapsu. Raudne ja kange ja jõuline ... kuid omal jõulisel moel rahulik ja hillitsetud.

Esmamekk on raskepoolne ja magus, keeleotsa nagistav ja sügiseselt soe. Täiesti imetabane kuidas võivad köömned ja rosinad omavahel kokku sobida! Aidamehe majas tehakse ikka asju!

Keskmaitse. Leivaliköör! Ploomidest on tehtud leib ja sellest siis liköör? Kuivatatud kirsid ehteks seljas ja puha. Kuldne kuu tõrvatud katusel. Kilter ja kubjas ja aidamees ... või oli see teistpidi. Aga põrgusse nad lähevad sellise pillava raiskamise eest! Ühte klaasi kokku surada kogu mõisarahva talveks kuivatatud puuviljad, no kus see kõlbab!?

Lõppmaitse. Pihlaka-köömen. Huvitav kas neid kahte asja saaks ristata? Ja mis oleks tulemus? Köömnekas? Pihlamen? Igatahes saab selles võluva maalähedase aseaine kaugelt maalt toodu portveinile.

Järelmekk. Ahjaa, taruvaik. Taruvaigust saab ju ka asju teha. Näiteks tihendeid tammevaatidele, mille sees loksub meevein. Pihlakatega tehtud meevein. 

Sügavalt ebanormaalne. Mõdu ei meenuta see kraam absoluutselt. Imperial mõdu? Ahjaa, see polegi ju mõdu, vaid braggot ehk mõdu ja õlle ristand. Antud juhul Imperial stoudi ja Meeveini segu. Suure tähtedega kirjutatud segu. LÄBIVATE. Raudpihlakate ja Raudköömnetega ja Raudtaruvaiguga tehtud RAUD-BRAGGOT. "Kas, ellē, tas?" kui nüüd õiges keeles küsida.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment