Saturday, June 2, 2018

Rabakana

Rabakana (Prüülike, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,4 %vol. Liigimääratlus: kanarbikuõlu

Tootjainfo: "Kanarbiku ja raudrohuga pruulitud hele õlu. Humalaid kasutatud ei ole. Pärmiks Norra nn talupärm Kveik. Käärimine toimus +32 juures"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Valge tihe vaht täidab 2/3 klaasis kuid kaob üsna tempokalt kohisedes. Õlle värvus - tuhmilt tumedapoolne kollane.

Aroom on omamoodi maru võluv. Hapukas koduõllene mekk seguneb kanarbiku raskepärase ürdisusega. Lõhnapilt meenutab belgiapärast kangemat saisoni ja lapsepõlves koolialguseks kokkupandud herbaariumit, milles taimed polnud veel korralikult ära kuivada jõudnud. Hele ja kodune ja pidulik ja uhke ... justkui värske koolilõpetaja, kes on end valmis pannud lõpuaktuseks.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja üllatavalt kuiv, hapukas ja kreegine. Keskmaitses seguneb uskumatul kombel kerge kuiv mahlasus ja raskem nätske mesine ürdisus. Tähtaniis ja vürtsköömned ühes klaasis! Meie rõõsapalgeline koolilõpetaja on krutskeid täis ja kannatamatu, soovides kõiki üllatada :)

Lõppmaitses tugevneb algselt kreegimahlana tundunud noot täidlasemaks, kreegiveini ja ploomikompoti vahepealseks. Ainult et keegi on sellesse kompotti ka punnpõsise lonksu valget rummi kallanud, et õhtune pidu hoogsama stardi saaks. Järelmekk seevastu maheneb ja muutub isegi veidi lamedaks, kogu karbo on korraga kuhugi kadunud, kuid vürtsikas-aniisine sätskakus hoiab rosinakompotise täidlase magususe siiski kenas tasakaalus.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, hapukas-magusakas-vürtsikas-magusakas-vürtsika buketiga Mitmekihiline ja veidi vastuoluline rüübe. Kui alguse särtsakas-pidulik elevus oleks pakkunud hüüdma "ÜBER", siis lõpus lamedaksvajuv magusus vähendab seda entusiasmi tublisti. Kuid Norra metspärmiga ja ilma humalateta tehtud õlletegu väärib kiitmist igatahes, nii et olgu siis lõpphinnanguks ilma läbiva suurtäheta lihtsalt "übertasandi rüübe"!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment