Friday, December 20, 2019

100


100 (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,4 %vol. RB ei tunne seda jooki. Untappd ütleb: "Porter - Other" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "100.juubelipruul
Eriti tšilline tšilliporter"

Väike lihtne pudel, sildil läbisegi mehhikolik segu lilledest, tšillist ja skeletist. Ülemäära kõva sutsakas avamisel, kiirelt väljuv vahujuga ning ka poole pudeli tühjaks-valamise järel pudelist välja roniv vaht on halb märk. Tšilliõllede puhul on see üsna tihti tüüpiline - kui õllesse jääb kasvõi väike hõljum, siis avanedes vabaneb liiga palju gaasi. Samas seesama kobrutav vaht kaob klaasist kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - totaalmust.

Aroom on huvitaval kolmbel soolakas, veidi suitsune ja lihalik. No täiesti selline tunne, nagu oleks nina alla torgatud mitte õlleklaas, vaid värskelt avatud pakike vinnutatud lihaga, mida on ennem hoidud mingis hapukamas marinaadis.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas-vürtsikas, veidi karamelline ja üsna tuline. Keskmaitse ... oh mis veider tajuhäire ... justkui oleks kokku segatud kokakoola, warchestershire kaste ja tšillikaste! Jestas kui lahe ja veidi pöörane!

Lõppmaitse - kodune magusapoolne kali, sidrunheina, laimi ja habaneroga! Üha veidramaks läheb, aga mii laik itt! Järelmekk - uhhhh - tšilline külm lihaleem, segatuna tabasco ja leivakaljaga :)

Ülevõllikas! Friigikas-ülevõllikas-tšillikas!! Üks kõige tšillisemaid õllesid, mida vana Gambrinus on mekkinud, lisaks veel mingist kummalisest lühiühendusest ajus on mängus vinnutatud liha ja leib ja kali, aga mitte õlu :D
---
pilt isetehtud

2 comments:

  1. Kas nonde puhul ei aitaks see, kui jahutada ~2-3 kraadini, siis avada ning seejärel tarbimistemperatuuri saavutamiseni oodata? Ise pigem tšilliseid õllesid väldin (kuigi hirmsasti meeldivad) kuna ühe degusteerimisruumi lagi on ilmselt senini stoutjas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilmselt aitaks jahutamine selle probleemi vastu
      aga:
      1) ei tea ju iial ette ja
      2) mul ei tule pähegi ise vabatahtlikult selliseid õllesid jahutama hakata :D

      Delete