Sunday, October 28, 2012

Black Flag Imperial Stout


Black Flag Imperial Stout (Beer Valley Brewing Co.) pdl 0,66 l. alc 11%. liigimääratlus: American Double / Imperial Stout. kõlab kaunilt õllesõbra kõrvadele, kas pole?

Lihtne suur pudel ja piraadilipune must silt ... selline on kindlasti välja näinud mõne heavy-metal rokkpundi plaadiümbris :)


Tihe, lausa noaga lõigatav kreemikas vaht täidab pool kannu ja ei vähene põrmugi. Pikapeale taandudes muutub veelgi tihedamaks, lausa ehitusvahulikuks, jättes tugevaid rante klaasiseintele. Õlle värvus - punakasmust. Põhjalikul vastu valgust vaatlemisel viskab ajuti sisse imekauneid sügavpunaseid helke, teise nurga all näib aga must kui lõunamaa öö.

Aroom - ka seda võiks noaga lõigata või lusikaga süüa! Hoirassaa ja pudel rummi, ütleks ma ... nii ülikõva ja vaimustav on see ekstreemsusi nautivale Gambrinusele! Läbisegi tigetihke humalapilv, suitsune ja kange, rummiste nootidega linnaseleotis, õrnalt karamellsuhkrune alatoon ja veidi kõrbenud äärtega haputaignast leivakäär ... vot mis siit kõik ninna ronib!

Ennem kui jõuda maitse kirjeldamiseni, tuleb korraks tugitooli naalduda ja keskenduda. Siin on mekki lausa reisikirja jagu! Kaukaasia väliköögis, kus kolde kohal podiseb oaleeme pada ning suitsukeeristes küpseb korraga nii liha kui juust ... kuskil sealkandis on Gambrinus tundnud samasugust vaimustust elavatest maitsetest ja suurepärastest ootustest.

Esmamaitse kõlab traditsioonilise stoutiliku mage-mõruka toonina, kuigi suitsune vängus teritab kohe keeleotsa. Edasi tuiskab suus aga üle-elu-suurune suitsu, kohvi, raske hapuka humalakoorma ja terve tündritäie röstitud magusate linnaste ristsugutis, mida on üles piitsutatud tugeva sooja rummise alkoholipiuga. Seda viimast ehk alkoholi tajub küll kohe esimese sõõmu järel nii kurgus kui maksas, kuid see on sihandne pehme ja toekas nagu käärinud kuremarjadest kergelt jommi jäänud karupoeg.

Gambrinus ütleb, et kui maailmas on olemas Hea Õlle Jumalus, siis selle templile poleks sihandset rüübet küll patt viia. Ehkki kahju oleks, oi kui kahju ... aga viiks ikka.
-------
pilt siit

No comments:

Post a Comment