Friday, October 26, 2012

Uusi Apteekki (Turku)

Eile külastas Gambrinus Soomes Turku linnas teist mõnusamat õlletuba. Vanas apteegis on avatud ... ei midagi muud kui "uus apteek". Praktiliselt kogu sisustus on jäetud samaks, apteegilikuks, lisatud on vaid mõned pukid leti äärde ja mõned püstijala-lauad. Kraanidest tuli viite-kuute sorti põhiliselt Soome õlut ning riiulites ootas veel u 80.  Proovitud said mõned seni tundmatud:



Sinebrychoff Porter 7,3%
Vahupilt on mõõdukas – kiht tekib poolesõrmene, taandub kirmeks, kuid jätab tugevad jäljed.

Lõhnpilt hapukas, linnaseline, kergelt röstitud. Õlle värv jätab sügavmusta mulje, lootusetu igasuguse valguse jaoks. Maitse: robustse Balti porteri klassikaline esindaja – jõuline ja mõrkjas. Esmamaitses domineerivad küll linnaselised hapukad noodid, kuid keskmises osas hakkab kohale jõudma tugev röst ja pehmete humalate maitse. Järelmaitse on vaatamata jõulisele algusele üsna kerge.

Kokkuvõttes – tugeva kehaga, kuid üsna värskendav.
-
Laittilan Kievari Porter. 6,5%. Kena sõrmepaksune kreemikas vahukiht taandub kiirelt ja ei haaku kuigivõrd seintele. Värvus – punaka helgiga mustjaspruun. Aroom – pehme ja soe, kohvine, mõnus pehme röst. Maitsebukett: esmamaitse stoutilikult pehme, kreemikas; keskmaitses tunned loomuliku linnasesuhkru õrna maitse; järelmaitses jääb domineerima kohvine ja kergelt mageda alatooniga pehme paitus.

Keskmise kehaga, meeldiv rüübe
-
Starköl, Zero. 0,33 l. 6,5%
Poolesõrmene vahukiht, mis ei ilmuta erilisi tugevusmärke. Rüüpe värvus – punaka varjundiga täiskuldne.
Aroom – tugev, kohe väga tugev humalane ja puuviljane bukett. Domineerivad põhjapoolsed mõrkjad toonid. Esmamaitse mõjub väga äkilisena, terava humalalahmakas tabab kohe õrna keele alaosa. Keskmaitses mõrudakoorem aina suureneb, muutudes lõpus lausa lämmatavaks. Keelepära all olevad ergud tinisevad mõnusas rahulolus – lõpuks on ka neil midagi öelda kogu maitsebuketis.

Kergelt õlise paletiga, väggggggga mõjusa keha ja järeltoimega õilis topelt-IPA.

-
Maduro, Brown Ale, Cigar City Brewing, 5,5%
Väga suuremulline kohev vahupilt. Värvus – sügav merevaik. Aroom on äärmiselt huvitav ja mitmekihine. Alguses tunned lausa tubakast mõrkjat humalat, kuid süvenedes tulevad esile marjased, pohlased-murakased-metsamarjalikud hapukad toonid. Maitses annavad tunda aga veidrad kohvised hetked, mis meenutavad kuidagi lahustuvat kohvi või kohvi-essentsi.

Keskmise kehaga ja ülimalt huvitava üldmuljega õlu, väga linnaseline ja samas äärmiselt maitseküllane 

No comments:

Post a Comment