Friday, December 2, 2016

Bière Brut


Bière Brut (Õllenaut / Jaanihanso, Eesti) pd 0,75 l. alc 11,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Strong Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Bière Brut on Eesti esimene õlu, mis pruulitud kasutades traditsioonilist methode traditionnelle kahekordset kääritusmeetodit, mille käigus küpseb õlu enne sademe eemaldamist ja päris korgi alla minekut pudelites pikki kuid. Nii tekib joogi sisse elegantne mull ja kujunevad aroomid ja selgus, mida tavapäraselt ei saavutata. Maitses on palju puuviljasust ning kerget vürtsikust koos maheda mõrudusega."

Kopsakas pudel, mille elegantne fooliumkael jätab väga hea mulje. Sildil istub pruulikoja tunnusmehike veinikeldris. Või on see nüüd siis šampuse ... õllekelder? :) Valge vaht täidab 4/5 klaasist, muutudes küll hõredaks, kuid püsides väga kaua. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne soe merevaik. 

Aroom. Mismõttes? Miks see meenutab kõrvitsamehu? Aga see on niiiiiiiiiiiii meeldivalt lapsepõlve meenutav, et paneb suisa sulama. Või oota. Mangomehu? Ananassikompott? Virsikud siirupis? Jestas kui omanäoline, soe ja mõnus igal seitsmel juhul! 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus. Ja vürtsikas. Aga mitte magusakas, vaid ikka magus kohe. Mitte ülevõlli, seda enam et kohe torkleb keeles sadakümme vürtsisädet, kuid ikka päris kompotilik magusus küll. Keskmaitse - ROSINAD! Kuldsed rosinad. Litšimarjad. Troopiliste puuviljade segukompott, mille vedelikku sa kunagi ei raatsi booli sisse ära kallata, vaid jood mõnuga ise ja omaette.

Lõppmaitse üllatab käändega mõrkjasse poolde. Mõrkjas ja vürtsikas ja samal ajal kuldselt sädelev ning puuviljane. Vauhhh. Valge veini kuivuse viivuks mööduv kuivus upub kõrvitsamehu (jälle!) täidlassee mõrkjas-magusasse tihkusse. Huvitav, kui ristaks omavahel kõrvitsa, litšimarjad ja passioonvilja ... kõlab ju hästi kas pole? Järelmekk muutub võrreldes eelneva maitsepillerkaariga võrreldes kraad igavamaks ... või noh tavapärasemaks selle sõna belgialikus mõttes.

Keskmise kehaga, VÄGAKÕVASTI karbnoniseerunud (kuid selline ta peabki olema) paletiga, magus-vürtsikas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga ÜÜÜÜBERTASNADI RÜÜBE! Mega jääb ootama aega ... nii u 5-10 aasta pärast on see jook saavutanud oma tegelikult väärika palge. Pikalt rõhutatud "über" aga selle eest, et see jook ERINEB seni Eestis toodetud kraamist kõvasti. Jah, ta ei pruugi paljudele meeldida. Aga ega seda kraami polegi palju. Iga pudel on nummerdatud, see oli 1443. Kokku tehti u 2400. 

Ostke seda mitu. Pange keldrisse. Ja pakkuge piduhetkel esmajoogiks.
----------------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. Nüüd on küll uus laar turule paisatud (ja sedagi juba varutud) aga esimesest satsist(tänud gambrinusele vahendusteense eest) kannatas kapi otsas oma 2 aastat (No ei kannatanud kauem oodata) ära ja on ainult üks õlu, millega oskaks seda elamust võrrelda - Chimay 2006 (sinise leibliga). Kindlasti on ilmas ka paremaid, aga mina pole neid veel konsumeerinud. Lihtsalt.Punkt.
    Soovitus: Varuge! Kannatage!

    ReplyDelete