Tuesday, September 17, 2019

Pihtla Õlu


Pihtla Õlu (Pihtla, Eesti) pdl 0,5 l. alc 7,6 %vol. Ratebeeri liigimääralus: "Gotlandsdricke/ Koduõlu/ Sahti" ja hinnang 48 punkti. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Sahti" ja hinnang 3,26

Tootjainfo: "Saaremaa taluõlu “Pihtla õlu” (virde tihedus 16%; Alk. 7,6% vol) teraviljast pärineva maitsenüansiga odralinnastest õlu. Sellel on kergelt tajutav kadaka ja mitte väga tugev humalate lisand. Omapära on, et virret (nagu tavaliselt) ei keedeta lõppfaasis, vaid lisatakse meskile virde välja kurnamise ajal vajalikus koguses keedetud vett.
Taluõlu, nn “elus õlu”, on filtreerimata ja sisaldab veel settimata pärmi ning
valkaineid. Nende põhja sadestumine toimub enamasti juba laagerdustankides ja
jätkub peale villimist vähemal määral müügitaaras. Seega olenevalt settimisajast
on pärmi maitse rohkem või vähem tuntav. See on niisuguse õlle iseloomulik
omadus. Taluõlut ei pastöriseerita, ega kasutata muid säilivusaja pikendamiseks
mõeldud lisandeid."

Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, kolhoosilik/kooperatiivide-aegne sildikujundus. Vähene valge vahukiht on mõõduka püsivusega. 

Aroom on põnevalt metsik: magus, pärmine ja saiane, siirupis konserveeritud metsõunte, seesamiseemnete ja austrikastme segune.

Esmamekk on keskmise kehaga, magus ja lame. Keskmaitse on mõrkjas-magus, vaigune ja nätske. Lõppmaitse omandab veidi hapukama, poolkäärinud haputaigna ja õunaküpsiste meki. Järelmekk on magus, pärmine, lopergune ja kodune.

Keskmisest veidi raskema kehaga, alakarboniseerunud ja õlija paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga Väga Omapärabe rüübe. Kes lapsepõlves kanget koduõlut mekkinud, see noogutav tuttavlikult. Kes ainult linnaõllede peal üles kasvanud, puristab põlglikult. Ainult hipsterikraami tarbijad langevad minestusse. Külmaks ei jäta kedagi!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment