Thursday, August 5, 2021

Wiiralti mõdu

Wiiralti mõdu (Wiiralt, Eesti) pdl 0,5 l. alc ~15 %vol

Tootjainfo: "valmistatud lihtsa retsepti järgi - mesi, vesi ja pärm
mesi - mesila asub Tartu linnas Ihastes
vesi - Tartu linnavesi
pärm Lavlin EC 1118
mõdu on 6 kuud laagerdunud Radoux Evolution tammevaadis kus oli algselt roosa vein."

Keskmist kasvu läbipaistev kääniskorgiga pudel, silt puudu, mille pärast vana Gambrinus uriseb ja nuriseb - iga mõdu väärib silti, olgu või kõige lihtsamat ja tehnilisemat, lõppeks on ka pruulmeistril endal hiljem hea tagasi vaadata tehtule. Meeldetuletuseks, sildil peavad minimaalselt leiduma: joogi nimi, pruulikoja nimi, stiilimääratlus, kangus.

Vahtu sisuliselt ei teki, joogi värvus - kirkalt kollane. Aroom on hurmavalt pehme ja täidlane, mõdu enda hapukas kuivus ja vahane pehmus liitub vaadi vaniljega, luues kokku lausa portveiniliku lõhnapildi.

Esmamekk on kuiv, magusakas-hapukas ja aegamööda üsna kuumalt keeleotsa torkiv. Keskmaitse muutub veelgi kuivemaks, veidi meditsiiniliseks, tolmuselt vaniljeseks. Lõppmaitse - kuiv ja biskviitne, meenutades miskipärast kardemoni ja liivataignaküpsiseid ... ehkki kõrvadeni ulatuv kangusetunnetus (mitte torkiv alkohol, vaid lihtsalt arusaam) annab aimu, et leebe maiusega siin tegu pole. Järelmekk - metalne, vaskne, kuiv, meditsiiniline, kuklanahka pingutav ja suud kokku krookiv.

ÜLEVÕLLIKAS. Ülikuiv mõdu, mis oma kanguselt on meeveini tasemel, kuid olemuselt pigem mesilasvaha ja saialille tinktuuri meenutav, mida saaks pisikestes ampullides rämeda raha eest loodusravimina maha müüa.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment