Sunday, December 11, 2022

Võta mind, kallis

Võta mind, kallis (Joon Ruumis, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,4 %vol

Tootjainfo: "smoked coconut porter
lisatud: rosinad, vanillikaunad, röstitud kookos, tšilli, leotatud 200 g brändis min kaks nädalat"

oluline lisadetail - pudel on villitud apr.2021 ja on alles nüüd pruulmeistri hinnagul valmis saanud

Väike lihtne pudel, silti pole (urin-nurin!), kuid lisatud on põhjalik tehniline dokustaat. Vähene pruun vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - lihtmust. Aroom on magus, brändilik, röstine ja veidi tammiselt vaniljene.

Esmamekk on raske kehaga ja magus, ploomikompotine, veidi alkoholiselt kõrvetav. Keskmaitse - kreeginastoika ja kakaoküpsised, alkohol jätkab torkimist sellisel tasemel, et on ikka veel kohe väga tunda, kuid pole samas ebameeldiv. Lõppmaitse - šokolaadi-rosinakringel, mis on kastetud otsapidi brandiklaasi ja siis puistatud üle magusa kakaokihiga. Järelmeki ajaks hakkab alkoholikõrvetus matma muid maitseid, ehkki üllataval kombel tuleb selles torkivas õhetuses üsna selgelt esile tumeda rosina spetsiifiline karamelliseerunud fruktoos.

Ja vaaaaaaata alles päris lõpus saad aru, et see kõrvetav õhetus - see pole ju alkoholist. See on TŠILLIST! Ja kõik asetub omale kohale ning muud kolm korrust meeldivamaks! Vaata see on see taju-juhtimise peenikene kunst. Kui asja nimeks oleks mitte "smoked coconut porter" (mida siit leiab võibolla väääääga hea fantaasia korral), vaid "tšilli-dessert-porter" või "mexican cake porter", siis oleks kõik ilus ja tore ning isegi peaaegu et vaimustav. Kui vana Gambrinus poleks ninaga tehnilises tootelehes järge ajanud, poleks seda tšillimärget teadnud, siis olekski norisenud ja porisenud!

Raske kehaga, alakarboniseerunud ja õlija paletiga, magus-mõrkjas-MAGUS-hapukas-vürtsika-MAGUS-vürtsikas/alkholise-MAGUSA-VÜRTSIKA buketiga Übertaseme rüübe. Kuna tšilliõllesid on alati liiga väha ja tšilli on vana Gambrinuse jaoks vääääga meelepärane loodusnähtus, siis sooviks seda õlut kohe kastiga :)
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment