Thursday, February 11, 2016

Aestatis vintage 2015


Aestatis vintage 2015 (Struise, Belgia) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "saisonl" ja hinnang 77 punkti

Tootjainfot ei õnnestunult leida, ühelt müügilehelt aga: "a uniquely flavoured Imperial Saison with a yeasty character and zesty citrus edge. Well hopped and nicely bitter with an interesting floral finish, this one will challenge your tastebuds."

Väike lihtne pudel, kollakirju sildike. Kergelt kreemikat karva vaht täidab 2/3 klaasist, vajudes küll hõredaks, kuid jäädes üsna pikalt kestma. Õlle värvus - kirkalt punakas oranž. Aroom hurmab juba eemalt oma karusmarjase hapukusega, lähedalt ... noh ega ta väga palju ei muutubi, lisnadeb ehk veidi teeseene-joogi taolis tummisust.

Esmamekk on keskmise kehaga ja naksakalt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse ... vauh ... see ON jõuline! Valge vein, karusmarja kompott, vanilje, astelpaju, pikad valged kardinad kõrgete paokil klaasakende ees õõtsumas suveõhtuses tuuleiilis. Hoovist kostab tuppa hobusekorskeid, rakmete käginat ja kaarikurataste raudset kriginat kruusakividel. Härrased naasevad õhtuselt lõbusõidult, käes šampanjaklaasid ja huulil pikantsed anekdoodid. 

Lõppmaitse on kuivapoolne, särtsakas ja sädelev. Saalis süüdatakse küünlaid, majordoomus avab väärikalt ukse ja laseb ülemeelikus tujus pererahva koos külalistega saali, kus on juba kaetud kerge suupistelaud. Veel vahuveini, mu härrased! Järelmekk kõditab keelepära mõrkjas-vürtsikate üllaste nootidega, klaver heliseb esimesed kerglased viisikesed ja kogu väärikas seltskond laulab pealinnas populaarse ebakorrektse laulukese ... no veidi toonist mööda kuid kes see ikka hoolib. PIDU!

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Saisonide uskumatult hea esindaja, pidulik ja kõrgelennuline, külluslik ja elegantne. Oivaline aperetiiv, sobilik ka veinirahvale.
---------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment