Tuesday, February 23, 2016

Suur Reheahi


Suur Reheahi (Lehe, Eesti) pdl 0,3 l. alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Specialty Grain", hinnang pole veel välja kujunenud.

Kas keegi RB's võtab kunagi vaevaks lisada rukkiõlle mõiste, et mitte kasutada seda totakat "specialitit"?

Tootjainfo: "Rye StoutEestlased on rukkirahvas. Leivavili oli meile püha juba siis, kui mujal maailmas veel rukist umbrohuks peeti. Elasime ju viljaga koos. Rehielamu oli talu kõige tähtsam hoone - rehetare partel kuivatati viljavihkusid, rehealusel käis rehepeks ja kambrites kasvasid üles meie esivanemad. Rehetare ehteks oli suur reheahi. See andis kambritesse sooja, selle leegil podisesid toidupajad ja sügaval kõhus valmis hea must rukkileib.
Suur Reheahi on rukki stout, milles õhkub reheahju soojust ja vanade aegade väärikust. Kes teab, äkki sobib ka tänapäeval ümber Suure Reheahju juttu vesta.
Koostisosad: vesi, odra- ja rukkilinnased, kaer, demerara suhkur, humal, pärm." 

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussildikujundus on seekord ilma koerata :) Sentimeetrine pruunakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt ja sügavalt tume-tumepunane. Aroom on leebelt ent meeldivalt leivane, küps ja pisut rosinane ning õõõrnalt kohvine.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas. Keskmaitse ... oi see on mõnus ... sihuke muhedalt leivane, täpsemalt peenleivane, röstitud pähklite ja tumedate rosinate segune. Lõppmaitse mängib meeldivalt kuivatatud kirsside ja kultuurpihlakatega, segades juurde veidi piimašokolaadi. Järelmekk meenutab kaneeliga kaeraküpsist, mis on kastetud tilgakese pohlalikööri sisse.

Keskmisest suts raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERtaseme rüübe! Uskumatult kergelt joodav ja samas mõnusalt maitseküllane, soe ja muhe tegelane nagu üks reheahi olema peab. Aga vaata ohtlik on tema kah, sest kui liiga palju selle soojuse sees istuda siis võib ka peast soojaks minna :) Pakkuda koos mees ja vürtsides röstitud mandlitega.
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment