Sunday, February 7, 2016

Külapidu


Külapidu (Tanker / Kommunalnaya Pivovarnya, Eesti / Venemaa). pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "porter", hinnang 68 punkti

Tootjainfo: "Ühel heal päeval said kokku suitsupääsuke Eestist ja karu Venemaalt. Koos tehti sauna ja veeretati tasa ja targu juttu, saun oli hää, aga õlu oli na vesine ja lahja. Otsustasid siis karu ja pääsuke ise kesvamärjukese käima panna.
Karu uhas linnaseid, pääsuke puistas humalaid, sekka uputati kasevihtasid. Tulemus sai karuselt tummine ja lendlevalt maitseküllane. Maitsesse sätiti karu lemmikuid mustikaid, mesiselt magusat karamelli, pääsuke timmis sekka vanilli ja suvist kasemekki. Kokku sai sellest üks vägev kaseviha porter. Kuuldused väärt kesvamärjuksesest levisid üle maa ja algas üks vägev külapidu ja kui õlu pole otse saanud, siis kestab pidu veel tänaseni...
IBU 38"

Väike lihtne pudel, sildil müttavad jutus mainitud karu ja pääsuke ... no sa ju lugesid ikka juttu ju? Sõrmepaksune pruunakas vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - punaka helgiga must. 

Aroom ... oipagan, see on mõnusalt friigilik. Kaseviht ja leivakali, must leivakooruke ja hapukas kukekomm. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja ... ja magedapoolne nagu iiri stout!? Keskmaitses pole esmasest magedusest juttugi, magusakas-mõrkjas täidlus õnnistab keelt üsna mõnusa sopsuga. Lõppmaitse kisub juba raskemapoolseks, hapukas mõrkjus sobitub otse oivaliselt kasevihaga, tulemuseks on midagi veidi suitsusauna laadset. Järelmekk on hapukas-magusakas ja kergelt vürtsikas ... ja siis keerdub üsna konkreetselt mõrkjaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Kujutan ette et paljudele võib see kaseviha tahk häiriv olla, kuid vana Gambrinus kiidab ja toetab - tuu om üks hea lollus, milletaolisi võiks ka teised pruulikojad endale lahkemini lubada! Pakkuda koos röstleiva kangikestega, mida kasta leebe mädarõikakreemi sisse.
-----------
pilt isetehtud

2 comments:

  1. jah - ka moole väga sobis see ölut; Tankeri Saunaölle edasiarendus porteriks - suurepärane

    ReplyDelete
  2. jah - ka moole väga sobis see ölut; Tankeri Saunaölle edasiarendus porteriks - suurepärane

    ReplyDelete