Umbes 20 aastat tagasi sai Gambrinuse õlleklubi asutades
võetud eesmärgiks õllekultuuri arendamine. Toonases, hilis-nõukalikus olukorras
tundus taoline unistamine väga julge, kuid nüüd võib tõdeda, et eesmärk on täidetud.
Kuigi ... eks arenemisruumi on veel kõvasti.
Kuidas õlleklubi asutamise mõte üldse tekkis, on nüüd raske
mõne lausega öeldagi. 90’te algus oli suur ühistegemise aeg, kõikvõimalikke
seltse ja ühinguid asutati juba riburada pidi. Kui allakirjutanu aga läks Pärnu
linnavalitsusse õlleklubi registreerima, siis kogunes kokku praktiliselt kogu
majatäis rahvast, kõigil silmis ja suus suuuuuur küsimärk. Et miks ja milleks?
Nõukalikust kultuuritusest väljamurdmine
Nõuka-aegses Pärnus oli vaid üks viisakas õlleasutus –
trahter Postipoiss (ja kogu Eestis oli neid kolm). Kuid absoluutse enamiku
jaoks oli sõnal „õllekas“ väga vilets maine ja tuleb tunnistada, et
õigustatult. Neid hapuka haisu ja ligase põrandaga asutusi ning lahtise õlle
rüüpamise kohti, kus mehed olid sunnitud nurga taha vett viskama, ei saanudki
millekski kultuurseks pidada.
Kuid klubi asutamise hetkeks oli Pärnus avatud juba ka üks
esimesi „alternatiivseid“ õlletubasid – eramaja garaažist ümber ehitatud
„Humal“, mille ukse taga lookles alati pikk järjekord. Sellest kõigest võiks
pikki ja mahlakaid lugusid pajatada, kuid
lühiduse mõttes – selles kuulsusrikkas kohas saigi loodud Pärnu
õlleklubi Gambrinus. Põhikirja koostajaks, avakoosoleku kokkukutsujaks oli teie
alandlik teener, kellest sai ka klubi esimene president.
Õlu ei seisa paigal!
Kuid nagu ikka, õlu ja elu ei seisa paigal. Aeg on teinud
oma muudatusi, suur osa Gambrinuse liikmeid on laiali mööda maailma ning
mõnedki juba pika laua taga kuskil taevases õlletoas, kus kann kunagi ei kuiva
ja laul ei vaiki.
Lausa teleseriaalilike kokkusattumiste tõttu ankurdusin mina
Tartus. Kõik muu võis ju muutuda, kui armastus hea õlle vastu ei kadunud
kuhugi. Siis aga juhtus see, mida poleks minusugune õllesõber osanud oodata –
ma sain teada, et ma ei tea õllest suurt mitte midagi!
Esimesi korda Brüsselisse sattudes ei saanud Saksa/Nõuka
kultuuriruumis kasvanud inimene aru saada, misasja teevad täismehed õlletoas
pisikeste klaasikestega, pool-kinni-silmi klaasi sisu nuusikdes ja väikeste
sõõmukestega seda mekkides. Olime ju siinkandis harjunud, et kann peab olema
suur ja õlut selles palju!
Tõeliselt Heade Õllede kütkesse nakatumine toimus järsult ja
pöördumatult. Sellelt ja järgnevatelt välisreisidelt sai alati kotiga
väärtõllesid kaasa toodud. Saades aru, KUI pööraselt lai ja kirju on seni
ühtlaselt pilsneri-tüüpi tundunud õllemailm, hakkasin ajapikku maitseelamusi
kirja panema – no lihtsalt pole võimalik kõiki neid meelde jätta.
Õllepoe tekkelugu
tulevad parem ise mu juurde! Mõte
asutada oma õllepood idanes peas umbes aastapäevad. Ühel veelgi kenamal hetkel
sain teada, et seni unistusena silme ees olev ruum – kesklinnas ja võlvkeldris
– on reaalselt olemas ja saadaval. Ning umbes kuu aega hiljem tegigi oma uksed
lahti Tartu õllepood nr.1 Gambrinus.
Mõistagi pole seiklus sellega kaugeltki läbi, vaid alles
algamas. Õllekultuuri areng Eestis on tasakesi hoogu kogumas. Hea standardi
kohaselt võiks umbes 30 tuhande elaniku kohta olla mõni keskmist mõõtu
õlletehas, pruulikõrtsidest, hobi-, mikro- ja nanopruulidest rääkimata. See tähendab
et ainuüksi Tartus peaks olema vähemalt kolm pruulikoda.
Eestis on paraku pilt üsna lahjake – suurtootjate Saku ja
AleCoq’i kõrval tegutsevad veel vaid kolm keskmist mõõtu pruulikoda: Viru õlu,
Karksi ja Sillamäe õlletehas. Lisaks üks pisut laiemalt oma toodangut turustav
– Pihtla õlle tootja Saaremaal. Mõned pruulikõrtsid Tallinnas. Mõned laatadel
kauplejad. Noh ja ongi praktiliselt kõik. /tekst on kirjutatud jaanuaris 2013, enne Põhjala pruulikoja avamist/
Uus muutuste aeg
Kuid õnneks pole ka siin õlu seisma jäänud.
Põhja-Ameerikast kümmekonna aasta eest
alguse saanud õllerevolutsioon on juba aastaid jõudnud Põhja-Euroopasse,
kasvatades pisikeste ja sõltumatute pruulikodade arvu. Eestis levib tõelise
kulutulena hobipruulimise komme ning ma tean, et nii mõnedki pundid noori ja
vihaseid mehi on teel oma pruulikoja avamise suunas. Ja see on Taarale
meelepärane tee! ;)
Loomulikult jääb ka Eestis domineerima lihtsa laagerõlle
tarbminine. Siin pole midagi teha – 95% maailmas tarbitavast kommertslikust
õllest on hele ja lihtne, kerge janukustutaja. Kuid see õlejäänud 5% on niiiiiiiii
uskumatult mitmetahuline ja kirju maailm, et selle avastamise rõõmu jätkub nii
tegijaile kui hindajaile.
Tartu Gambrinuses käib kord kuus kokku hobipruulide
seltskond, kellele sai uljalt omistatud Gambrinuse Gildi nimi. Küsimus pole aga
nimes, vaid selles vahvas teadmises, et õllekultuur pole mitte oma arengus
kuhugi takerdunud.
Avastamis- ja isetegemisrõõmu soovides:
Karmo Tüür
No comments:
Post a Comment