Monday, February 2, 2015

Hibernation Ale

Hibernation Ale (Great Divide, USA) pdl 0,33 l. alc 8,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "old ale" ja hinnang 98 punkti!!

Tootjainfo: "English-style Old Ale. Hibernation Ale is Colorado’s original strong ale -- it has been Great Divide’s winter seasonal each year since 1995. Hibernation’s massive flavors are so intense that it requires over three months of aging each year. This lengthy aging process gives Hibernation its revered malty richness, complex hop profile and hearty warming character, which is perfect right out of the bottle or cellared for longer periods of time."

Väike lihtne pudel, sildil viitab talveõllele kuusemetsa taustal suusataja siluett. Sõrmepaksune tume-kreemikas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kirsipunane. Aroom on tume, raske ja sügav, kodune, leivaahjune ja röstitud maapähklite taoline.

Esmamekk on raskepoolne ja meeldivalt tihkelt mõrkjas-magus. Keskmaitse ... mmm ... oi see saab olema üks igavesti muhe ja mõnus talveõhtu, mis sellise joogi saatel veedetakse kamina ees ja semude seltskonnas. Siin seguneb kakao ja röstpähkel, kaminatule paistel üles soojenenud vana ja väärikas puit ning kuskil nurgas lahti korgitud tume rumm. Lõppmaitse valgub üle keele sooja ja karuse lainena, nagu naabrimehe siivutu anekdoot, mille üle hea kasvatus käsiks küll nagu mitte naerda, no aga ei saa. No ... no nii kuradima hea ja lahe on olla, et turtsuv naer pulpsub ise su seest üles ja siira õnne soojad pisarad poevad silmanurka. Tumedate puitpaneelidega vooderdatud jahisaal, pisut suitsu sisse ajav kamin ja maani aknast sisse vaatav öö - vot umbes niimoodi maitseb see kraam, mu sõber. Järelmekis sammub kaminasaali sisse veel uusi tegelasi - melass ja tule kohal kõrvetatud leivaviil, millele on tilgake mõrkjat kanarbikumett peale niristatud.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusaka-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga OIVALINE MEGARÜÜBE! Küll on ikka Taara armuline ja Šiiva naeratav, et nad Gambrinuse ette seesuguseid maitseelamusi veeratavad. Toitu siia kõrvale küll ei pakuks, aga veel üks kahemõtteline anekdoot, tänan-palun-aitäh!
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment